peloponnhsostv.gr
ΕΛΛΑΔΑΚΟΙΝΩΝΙΑΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝΥΓΕΙΑ

Αύξηση του προσδόκιμου ζωής στη Δυτική Ελλάδα: Η Ελλάδα στις κορυφαίες θέσεις της Ευρώπης

B8de5c443be8673c6f7097381cd0bc21
Κοινοποίηση

Αύξηση του προσδόκιμου ζωής στην Ελλάδα

Η Ελλάδα σημειώνει σημαντική πρόοδο όσον αφορά το προσδόκιμο ζωής των πολιτών της, κατατάσσοντας τη χώρα στις κορυφαίες θέσεις της ευρωπαϊκής λίστας. Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, το 2023 το πανευρωπαϊκό μέσο προσδόκιμο ζωής ξεπέρασε τα επίπεδα προ της πανδημίας COVID-19. Οι Ευρωπαίοι πολίτες απολαμβάνουν πλέον μέσο προσδόκιμο ζωής 81,4 έτη, με την Ελλάδα να καταγράφει 81,8 έτη, δηλαδή 0,4 έτη περισσότερο, κυρίως χάρη στη μακροχρόνια ζωή των γυναικών.

Είναι εντυπωσιακό ότι δώδεκα από τις δεκατρείς περιφέρειες της Ελλάδας βρίσκονται πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο για το 2023, με την περιφέρεια του Βορείου Αιγαίου να κατατάσσεται πρώτη. Αντίθετα, η περιφέρεια της Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης είναι η μόνη που παραμένει κάτω από τον μέσο όρο. Στη Δυτική Ελλάδα το προσδόκιμο ζωής ανέρχεται στα 81,7 έτη, γεγονός που καταδεικνύει τη γενικότερη καλή κατάσταση της δημόσιας υγείας στη χώρα.

Η Ελλάδα στην Ευρώπη

Παρόλο που οι περισσότερες περιφέρειες της Ελλάδας παρουσιάζουν προσδόκιμο ζωής πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, η Ελλάδα κατατάσσεται 15η ανάμεσα στις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτή η σχετική θέση συνδέεται με το γεγονός ότι οι χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ έχουν χαμηλότερο προσδόκιμο ζωής, το οποίο πλήττει τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Σύμφωνα με τα δεδομένα του 2023, η Ισπανία είναι πρώτη στην ΕΕ με προσδόκιμο ζωής 84 έτη, ακολουθούμενη από την Ιταλία με 83,5 έτη. Οι χώρες μεσαίας τάξης όπως το Λουξεμβούργο, η Μάλτα και η Σουηδία ακολουθούν με μικρές διαφορές.

Εντυπωσιακό είναι ότι σε επίπεδο περιφερειών, η Μαδρίτη στην Ισπανία έχει τον υψηλότερο μέσο προσδόκιμο ζωής στην Ευρώπη, στα 86,1 έτη, ακολουθούμενη από την επαρχία του Τρέντο στην Ιταλία και την Άλαντ της Φινλανδίας, και οι δύο με 85,1 έτη.

Διαφορές στις ηλικίες ζωής μεταξύ των φύλων

Στις χώρες της Ευρώπης, παρατηρείται μια σταθερή τάση όπου οι γυναίκες ζουν περισσότερο από τους άνδρες. Το 2023, η μέση διαφορά ανέρχεται στα 5,3 έτη (78,7 έτη για τους άνδρες και 84 έτη για τις γυναίκες). Στην Ελλάδα, η διαφορά αυτή είναι 5,2 έτη, με τους άνδρες να ζουν κατά μέσο όρο 79,2 έτη και τις γυναίκες 84,4 έτη.

Τα δεδομένα καταδεικνύουν σημαντικές διακυμάνσεις στα προσδόκιμα ηλικίας μεταξύ των διαφορετικών χωρών. Στη Λετονία, οι γυναίκες αναμένονται να ζήσουν 10,1 χρόνια περισσότερο από τους άνδρες, ακολουθούμενες από τη Λιθουανία με 9,0 έτη και την Εσθονία με 8,8 έτη. Στην αντίθετη πλευρά, οι μικρότερες διαφορές παρατηρούνται στην Ολλανδία (3,0 έτη) και τις Σουηδία και Λουξεμβούργο (και οι δύο με 3,3 έτη).

Αυτές οι στατιστικές αναδεικνύουν τη σημασία της δημόσιας υγείας, του κοινωνικού υποβάθρου και των παραγόντων που επηρεάζουν τη ζωή των πολιτών στην Ευρώπη. Οι διαφορές δεν είναι μόνο αριθμητικές, αλλά συνδέονται και με το πώς οι διαφορετικές κοινωνίες διαχειρίζονται την υγεία και την ευημερία των πολιτών τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Η Καλαμάτα πανηγυρίζει την πολιούχο της «Παναγία Υπαπαντή»

Oμάδα Σύνταξης Β

ΔΩΡΕΑΝ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ (ΤΕΣΤΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ) ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΑΡΧΑΙΑΣ ΟΛΥΜΠΙΑΣ

Oμάδα Σύνταξης Α

Τελετή Κηδείας του Εμμανουήλ Τρούμπα