Συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για την παραπομπή του Χρήστου Τριαντόπουλου
Στις 11 Απριλίου 2025, πραγματοποιήθηκε μια σημαντική συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής σχετικά με το πόρισμα της “Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής” για την ενδεχόμενη παράβαση καθήκοντος από τον πρώην Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ, Χρήστο Τριαντόπουλο, κατά το χρονικό διάστημα από 3 έως 6 Μαρτίου 2023, κατά την άσκηση των καθηκόντων του. Η κύρια απόφαση που ελήφθη αφορούσε την αποδοχή ή μη πρότασης για την άσκηση δίωξης εναντίον του.
Η ψηφοφορία οδήγησε σε 190 θετικές ψήφους και 10 αρνητικές, με παρουσία συνολικά 200 βουλευτών. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ο Χρήστος Τριαντόπουλος, σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής, δεν είχε δικαίωμα συμμετοχής στην ψηφοφορία.
Στήριξη και Αντίθεση στις Πολιτικές Θέσεις
Σε αυτή τη διαδικασία, η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ υποστήριξαν τη συγκεκριμένη πρόταση, ενώ η Πλεύση Ελευθερίας εκφράστηκε κατά της πρότασης. Ο ανεξάρτητος βουλευτής Μάριος Σαλμάς ανακοίνωσε τη θετική του στάση, την οποία αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλοι, όπως ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο ανεξάρτητος βουλευτής Χάρης Κατσιβαρδάς.
Ωστόσο, οι ανεξάρτητοι βουλευτές Ευάγγελος Αποστολάκης και Γιάννης Σαρακιώτης ψήφισαν κατά του πορίσματος. Από τη διαδικασία ψηφοφορίας απείχαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, της Ελληνικής Λύσης, του ΚΚΕ, της Νέας Αριστεράς και της Νίκης.
Επόμενα Βήματα και Αντιδράσεις
Μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας, αναμένεται η κλήρωση των μελών του Δικαστικού Συμβουλίου σε δημόσια συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής μετά το Πάσχα. Ο πρόεδρος της Βουλής θα ορίσει πέντε τακτικά και πέντε αναπληρωματικά μέλη για τη συγκρότηση αυτού του συμβουλίου.
Ο Χρήστος Τριαντόπουλος, νωρίτερα, απηυθύνθηκε στην Πρόεδρο της Βουλής με επιστολή, επαναβεβαιώνοντας το υπόμνημά του που κατέθεσε στην Προκαταρκτική Επιτροπή. Στην επιστολή του, τόνισε την αμετάβλητη στάση του στα θέματα που αναφέρονται.
Διαξιφισμοί και Πολιτικές Αντιπαραθέσεις
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, παρατηρήθηκαν έντονοι διαξιφισμοί και αντεγκλήσεις μεταξύ των εκπροσώπων των κομμάτων. Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης, χαρακτήρισε την κατάσταση ως τον «ωκεανό ψέματος» και τόνισε την ανάγκη αποκάλυψης της αλήθειας με το σύνθημα ότι οι πολίτες θα μάθουν σύντομα την πραγματικότητα.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, τόνισε ότι με την πρωτοβουλία τους για Προανακριτική, θα διασφαλιστεί ότι ο κ. Τριαντόπουλος θα λογοδοτήσει σε φυσικό δικαστή. Παράλληλα, οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ και άλλων κομμάτων αποχώρησαν από τη συνεδρίαση, καταγγέλλοντας την κυβερνητική διαδικασία ως αντισυνταγματική.
Η κυριαρχία των διαφωνιών επανέφεραν στην επιφάνεια η προσωρινότητα του πολιτικού τοπίου, καθώς οι βουλευτές αντιπροσωπεύουν διαφορετικές απόψεις και στρατηγικές σχετικά με την πολιτική ευθύνη και την ανάγκη λογοδοσίας.