Αναδρομή στη Σχέση Μεταξύ Κατανάλωσης Πουλερικών και Καρκίνου του Πεπτικού
Μια πρόσφατη μελέτη από την Ομάδα Ερευνητών Υγείας του Εθνικού Ινστιτούτου Γαστρεντερολογίας στην Ιταλία έχει διαπιστώσει μια ανησυχητική σύνδεση μεταξύ της τακτικής κατανάλωσης πουλερικών και της εμφάνισης πρόωρων θανάτων λόγω καρκίνου του πεπτικού συστήματος. Η εν λόγω έρευνα δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nutrients και αναλύει δεδομένα που συγκεντρώθηκαν από 4.869 ενήλικες που διαβιούσαν στην Ιταλία επί 20 χρόνια.
Προηγούμενες Έρευνες και Νέα Ευρήματα
Στο παρελθόν, είχε καθοριστεί ότι η κατανάλωση πουλερικών, κυρίως κοτόπουλου, είναι μια πιο υγιεινή επιλογή σε σύγκριση με το κόκκινο κρέας, καθώς φέρει μικρότερο κίνδυνο για καρδιοαγγειακά νοσήματα και ορισμένους καρκίνους του γαστρεντερικού συστήματος. Ωστόσο, η νέα μελέτη ρίχνει φως σε μια διαφορετική προοπτική, αναδεικνύοντας ότι η τακτική κατανάλωση κοτόπουλου μπορεί να σχετίζεται με ορισμένους τύπους γαστρεντερικών καρκίνων και πρόωρη θνησιμότητα.
Στη διάρκεια της έρευνας, οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε συνεντεύξεις και εξετάσεις από ιατρικό προσωπικό. Είχαν επίσης τη δυνατότητα να συμπληρώσουν ερωτηματολόγια σχετικά με τις διατροφικές τους συνήθειες. Η αξιολόγηση της υγείας τους έγινε μέσω ιατρικών αρχείων και περιφερειακών βάσεων δεδομένων, επιτρέποντας την καταγραφή θανάτων και την ανάλυση σχετικών παραμέτρων. Ένας από τους παράγοντες που ερευνήθηκαν ήταν η συχνότητα με την οποία κατανάλωναν κρέας και πουλερικά, σε συνδυασμό με τον ρυθμό ανάπτυξης γαστρεντερικών καρκίνων και τους αντίστοιχους θανάτους.
Αποτελέσματα της Μελέτης
Τα ευρήματα της μελέτης καταδεικνύουν υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης γαστρεντερικών καρκίνων, καθώς και πρόωρους θανάτους συσχετισμένους με αυτά τα περιστατικά καρκίνου, ιδιαίτερα σε άτομα που κατανάλωναν περισσότερα από 300 γραμμάρια πουλερικών την εβδομάδα. Οι ερευνητές έδειξαν ότι ο κίνδυνος θανάτου σε αυτό το επίπεδο κατανάλωσης ήταν 27% υψηλότερος σε σύγκριση με άτομα που κατανάλωναν μόλις 100 γραμμάρια πουλερικών την εβδομάδα ή λιγότερο.
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η μελέτη δεν διευκρινίζει τη μέθοδο μαγειρέματος του κοτόπουλου και ότι προηγούμενες έρευνες έχουν συσχετίσει την αυξημένη κατανάλωση του συγκεκριμένου κρέατος με περιστατικά καρκίνου στον γαστρεντερικό σωλήνα.