peloponnhsostv.gr
ΕΛΛΑΔΑΚΟΣΜΟΣΠΟΛΙΤΙΚΗΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αναβάθμιση της Ναυτικής Δύναμης: Η Ελλάδα Προχωρά στην Απόκτηση Τέταρτης Φρεγάτας Belharra

1daa81d0df33519537a0697a29231738 no watermark
Κοινοποίηση

Αποκτήση Τέταρτης Φρεγάτας Belharra από την Ελλάδα

Στη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, αναμένεται να προτείνει την απόκτηση τέταρτης φρεγάτας Belharra. Αυτή η ανακοίνωση έγινε κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Γάλλου ομολόγου του, Σεμπαστιάν Λεκορνί, στην Αθήνα. Η συνάντηση ανάμεσα στους δύο Υπουργούς συνοδεύτηκε από την υπογραφή σύμβασης για την απόκτηση 16 πυραύλων Exocet, γεγονός που επιβεβαιώνει τη δέσμευση για την περαιτέρω στρατηγική συνεργασία Ελλάδας και Γαλλίας στον τομέα της άμυνας.

Οι υπουργοί επισκέφθηκαν τη γαλλική φρεγάτα «ALSACE» στον Πειραιά και προγραμμάτισαν να επισκεφτούν και τα Ναυπηγεία Σαλαμίνας, ενισχύοντας τη συνεργασία των δύο χωρών στις ναυτική βιομηχανία.

Συνάντηση Κ. Μητσοτάκη και Σεμπαστιάν Λεκορνί

Προτού γίνει αυτή η συνάντηση, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε επίσης ένα παραγωγικό διάλογο με τον Γάλλο Υπουργό Ενόπλων Δυνάμεων, εστιάζοντας σε θέματα όπως η αμυντική συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας και οι προοπτικές ενίσχυσής της στον τομέα της ευρωπαϊκής άμυνας. Σημαντικό θέμα της συνάντησής τους ήταν η αμυντική συνεργασία που εδράζεται στα κοινά συμφέροντα των δυο χωρών.

Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η συνεργασία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τρίτες χώρες στον τομέα της άμυνας πρέπει να συνάδει με τα στρατηγικά συμφέροντα της Ένωσης και να περιλαμβάνει την ασφάλεια όλων των κρατών-μελών.

Διάλογος κατά την έναρξη της συνάντησης

Κατά την έναρξη της συνάντησης, ο Πρωθυπουργός υποδέχτηκε θερμά τον Γάλλο Υπουργό, τονίζοντας την ισχυρή στρατηγική σχέση που συνδέει τις δύο χώρες. Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην πρόσφατη επιτυχία τους στο σχέδιο ReArm Europe, το οποίο αποσκοπεί στην ενίσχυση της στρατηγικής αυτονομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο κ. Λεκορνί αντέτεινε ότι ήταν ευχαριστημένος με τη συνεργασία και τις συζητήσεις που είχαν με τον Υπουργό Άμυνας της Ελλάδας, εκθέτοντας θέματα που αφορούν την ασφάλεια στην περιοχή της Μεσογείου.

Στρατηγική Συνεργασία Ελλάδος–Γαλλίας

Στη σημερινή συνάντηση, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας και ο Γάλλος ομόλογός του Σεμπαστιάν Λεκορνί επικεντρώθηκαν στη στρατηγική συνεργασία Ελλάδας-Γαλλίας, καθώς και στην ενίσχυση των διμερών σχέσεων στους τομείς του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο κ. Δένδιας υπογράμμισε τη σημασία της συνεργασίας για την ασφάλεια και την κυριαρχία των δύο χωρών, τονίζοντας τη συνεχιζόμενη επιδίωξη για την ανανέωση της διεθνούς συμφωνίας μεταξύ τους.

Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, αναφέρθηκε στη στρατηγική διακήρυξη του 2021, που διασφαλίζει την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα των δύο χωρών. Ο Υπουργός δήλωσε ότι οι αμυντικές συνεργασίες στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης επαναβεβαιώνουν τη σημασία της διατήρησης του τεχνολογικού πλεονεκτήματος έναντι αναθεωρητικών δυνάμεων.

Σημαντικό βήμα αυτής της στρατηγικής είναι η απόκτηση τριών φρεγατών Belharra και η συζήτηση για την απόκτηση της τέταρτης καθώς και η προμήθεια των Rafale, που θα ενισχύσουν τις δυνατότητες της Ελλάδας στην ανατολική Μεσόγειο.

Η Συνάντηση και η Υπογραφή Διακρατικής Σύμβασης

Στη διάρκεια της συνάντησης, υπεγράφη επίσης η διακρατική σύμβαση για την προμήθεια 16 βλημάτων Exocet, γεγονός που ενισχύει τη στρατηγική συνεργασία και την αμυντική ετοιμότητα των δύο χωρών. Ο Υπουργός Δένδιας εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Γαλλία θα διασφαλίσει την ασφάλεια της Ελλάδας στις αποφάσεις της και θα υποστηρίξει τη διατήρηση των στρατηγικών συμφερόντων στην περιοχή.

Ο κ. Δένδιας ανέφερε ότι η συνεργασία θα επεκταθεί και σε τομείς όπως η καινοτομία στην άμυνα, και ήδη έχει προγραμματιστεί το πρώτο Ελληνο-γαλλικό συμπόσιο καινοτομίας στην Αθήνα το Δεκέμβριο του 2024. Αυτές οι ενέργειες στοχεύουν στη μείωση των εξαρτήσεων και την ενίσχυση της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας.

Όπως επεσήμανε, η ελληνική πλευρά επιδιώκει να διασφαλίσει τη συμμετοχή της σε αποστολές και στρατηγικές συνεργασίες εντός του ευρωπαϊκού πλαισίου, με στόχο την εμπέδωση μιας συλλογικής ασφάλειας.

H συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας αναμένεται να εξελιχθεί περαιτέρω, με στόχο την ενίσχυση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και την ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Χαμένες Αξίες που Οφείλουμε να Επαναφέρουμε στην Καθημερινότητά μας

Διετής σφράγιση πρατηρίου καυσίμων στην Πρέβεζα από την ΑΑΔΕ

Λαμπρόπουλος στη Βουλή δηλώνει εμπιστοσύνη στην ανεξάρτητη δικαστική εξουσία