peloponnhsostv.gr
ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑΕΛΛΑΔΑΚΟΙΝΩΝΙΑΠΟΛΙΤΙΚΗΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ίδρυση Νέου Μοντέλου Δημοτικής Αστυνομίας με 1.213 Προσλήψεις σε 158 Δήμους

7ee87eea5ca0beaf9d4bd3b36cb69b2f no watermark
Κοινοποίηση

Επανίδρυση της Δημοτικής Αστυνομίας: Νέα Κανονιστικά Πλαίσια και Στρατηγικές Προσλήψεις

Το υπουργείο Εσωτερικών προχωρά σε έναν πλήρη ανασχεδιασμό και αναδιοργάνωση της Δημοτικής Αστυνομίας, ολοκληρώνοντας τον Κανονισμό Λειτουργίας του Σώματος. Ο κανονισμός αυτός αναμένεται να δημοσιευτεί σε ΦΕΚ εντός των προσεχών ημερών, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα για μια νέα εποχή στο έργο της Δημοτικής Αστυνομίας.

Επιπλέον, βρίσκονται σε προχωρημένη φάση οι διαδικασίες για την πρόσληψη 1.213 νέων δημοτικών αστυνόμων στους 158 δήμους της χώρας. Είναι η πρώτη φορά που αυτές οι προσλήψεις διατίθενται μέσω των διαδικασιών του ΑΣΕΠ. Στόχος είναι οι επιτυχόντες να τοποθετηθούν στις θέσεις τους από τις αρχές του καλοκαιριού, καθώς η θερινή περίοδος συχνά επιφέρει αυξημένες ανάγκες για την αστυνόμευση σε πολλές περιοχές.

Με την ολοκλήρωση των προσλήψεων, η Ελλάδα θα διαθέτει συνολικά 2.300 δημοτικούς αστυνομικούς, αριθμός που κρίνεται ανεπαρκής, με την επιτακτική ανάγκη να αυξηθεί κυρίως σε αστικά κέντρα.

Ο Κανονισμός Λειτουργίας και η Εξέλιξη της Δημοτικής Αστυνομίας

Ο Κανονισμός Λειτουργίας διαμορφώθηκε μετά από διαβούλευση με την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και θα εκδοθεί σε ΦΕΚ, με στόχο να καταστήσει τη Δημοτική Αστυνομία ένα οργανωμένο και ιεραρχημένο σώμα, σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά και παγκόσμια πρότυπα. Η σύνταξη του νέου κανονισμού έχει αναληφθεί από τον υπουργό Εσωτερικών, Θεόδωρο Λιβάνιο, και την υφυπουργό Βιβή Χαραλαμπογιάννη. Ο κανονισμός θα προσφέρει στους δημοτικούς αστυνόμους τη δυνατότητα να ασκούν τα καθήκοντά τους με ουσιαστική αποτελεσματικότητα.

Η Δημοτική Αστυνομία θα οργανωθεί στον Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας (ΟΕΥ) των δήμων και θα λειτουργεί ως αυτοτελής υπηρεσία. Στελέχη της θα προέρχονται από τις κατηγορίες ΠΕ, ΤΕ και ΔΕ, και θα έχουν λάβει ειδική εκπαίδευση για να εκτελούν τα καθήκοντά τους που θα διακρίνονται σε κατηγορίες ανάλογα με τον πληθυσμό και τις ανάγκες του δήμου.

Διευρυμένες Αρμοδιότητες της Δημοτικής Αστυνομίας

Οι αρμοδιότητες της Δημοτικής Αστυνομίας επεκτείνονται και κατηγοριοποιούνται ανάμεσα σε βασικές κατηγορίες. Η γενική κατηγορία αφορά όλους τους δήμους και περιλαμβάνει πλήθος αρμοδιοτήτων όπως: έλεγχος της παράνομης στάθμευσης, απομάκρυνση εγκαταλελειμμένων οχημάτων, και επιβολή διοικητικών κυρώσεων σε επιχειρήσεις. Περιλαμβάνεται επίσης η υποστήριξη του έργου των δήμων σε δράσεις Πολιτικής Προστασίας, διασφαλίζοντας τη νομιμότητα και την τήρηση της αντικαπνιστικής νομοθεσίας.

Στους μεσαίους και μεγάλους δήμους, οι δημοτικοί αστυνόμοι θα είναι αρμόδιοι για τη ρύθμιση της υπαίθριας διαφήμισης και του υπαίθριου εμπορίου, ενώ στους μεγαλύτερους δήμους θα έχουν και επιπλέον αρμοδιότητες, όπως τον έλεγχο νομιμότητας καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος και τη διασφάλιση της τήρησης των ορίων ηχορρύπανσης.

Εξοπλισμός και Υποδομές της Δημοτικής Αστυνομίας

Η επάνδρωση της Δημοτικής Αστυνομίας θα περιλαμβάνει ειδικό εξοπλισμό, όπως αλεξίσφαιρα γιλέκα, χειροπέδες και αστυνομικές ράβδους, που θα είναι διαθέσιμα με δαπάνες του δήμου. Οι δημοτικοί αστυνομικοί θα έχουν πρόσβαση σε σύγχρονα τεχνολογικά μέσα, όπως ηλεκτρονικούς υπολογιστές και συστήματα GPS για να διευκολύνουν την εκτέλεση των καθηκόντων τους. Επιπλέον, θα μπορούν να χρησιμοποιούν drones και άλλα μέσα προηγμένης τεχνολογίας για τη βελτίωση της παρακολούθησης και ελέγχου των παραβάσεων.

Για τη διασφάλιση καλύτερης οργάνωσης, έχουν συσταθεί στο υπουργείο Εσωτερικών τμήματα που θα φροντίζουν για την εποπτεία και λειτουργία της Δημοτικής Αστυνομίας, προκειμένου να εξασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία του σώματος.

Προτάσεις για τη Βελτίωση της Λειτουργίας

Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) έχει προτείνει τροποποιήσεις στον προτεινόμενο Κανονισμό Λειτουργίας για να διασφαλιστεί η ευελιξία, ειδικά για τους μικρούς δήμους. Οι προτάσεις περιλαμβάνουν τη δυνατότητα προσαρμογής του κανονισμού στις επιχειρησιακές ανάγκες και τις δυνατότητες των δήμων. Επίσης, προτείνεται η διαμόρφωση ενδεικτικών θέσεων ευθύνης που θα προάγουν την αποδοτικότητα, καθώς και η δημιουργία αναλυτικού οδηγού για τη στήριξη των αστυνομικών υπηρεσιών.

Με αυτά τα βήματα, στοχεύουμε σε μια ανασυγκρότηση της Δημοτικής Αστυνομίας που θα ενισχύσει την ασφάλεια και την ποιότητα ζωής για όλους τους πολίτες, ενισχύοντας παράλληλα την αποτελεσματικότητα των δήμων στην εφαρμογή πολιτικών προστασίας και αστυνόμευσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Συνεργασία Πανεπιστημίου Πελοποννήσου με την UNICEF για την Υποστήριξη Παιδιών

Πρόσκληση Έκτακτων Προσλήψεων Εργατών στον Δήμο Σπάρτης

Το Τελεφερίκ της Μονεμβάσιας: Μια Νέα Προοπτική στην Καστροπολιτεία