Προκλητική Επιστολή της Τουρκικής Αντιπροσωπείας για Γενοκτονία Ποντίων
Η Αφροδίτη Λατινοπούλου, πρόεδρος της Φωνής της Λογικής, έχει γίνει στόχος επικρίσεων από την Τουρκία, μετά από τις δηλώσεις της σχετικά με την 19η Μαΐου και τα 353.000 θύματα της Ποντιακής Γενοκτονίας. Η θέση της ότι «το τουρκικό κράτος δεν έχει ζητήσει συγγνώμη ούτε μετανόησε, ενώ συνεχίζει να απειλεί την εθνική μας κυριαρχία» φαίνεται να έχει προκαλέσει ιδιαίτερη ενόχληση στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.
Η επιστολή που στάλθηκε από τον πρεσβευτή Φαρούκ Καϊμακτσί, επικεφαλής της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, επιχείρησε να αναδείξει μια εναλλακτική ανάγνωση της ιστορίας, προσπαθώντας να αποδώσει την ευθύνη των γεγονότων της εποχής στις ελληνικές δυνάμεις που φέρονται να εισέβαλαν στην Ανατολία, υποστηριζόμενες από τις δυνάμεις της Αντάντ καθώς και από τοπικές ελληνικές ομάδες.
Θηριωδίες και Ιστορική Ανάγνωση
Στην επιστολή του, ο Καϊμακτσί αναφέρει ότι οι θηριωδίες που διαπράχθηκαν από «τον εισβολέα ελληνικό στρατό» και τους υποστηρικτές του ήταν στην πραγματικότητα η έκφραση μιας βίαιης εκστρατείας. Σύμφωνα με τον πρεσβευτή, οι ελληνικές δυνάμεις προκάλεσαν ανείπωτα εγκλήματα εις βάρος του τουρκικού πληθυσμού, επικαλούμενος στοιχεία από την ιστορία για να υποστηρίξει τους ισχυρισμούς του.
Συγκεκριμένα, τονίζει ότι η «Γενοκτονία των Ποντίων Ελλήνων» είναι μια άδικη κατηγορία και ισχυρίζεται ότι ο ελληνικός στρατός πραγματοποίησε στρατιωτική επιχείρηση στη δυτική Ανατολία, με την υποστήριξη των δυνάμεων της Αντάντ, από τις 15 Μαΐου 1919. Αναφέρει επίσης ότι οι τοπικές ελληνικές ομάδες υποκινούνταν και οπλίζονταν από την Ελλάδα με στόχο τη δημιουργία ενός εθνοτικού κράτους στην περιοχή.
Ιστορικά Γεγονότα και Διεθνές Δίκαιο
Ο πρέσβης προειδοποιεί ότι τα ιστορικά γεγονότα δεν μπορούν να αλλοιώνονται για πολιτικούς σκοπούς και πρέπει να εξετάζονται μέσω ψύχραιμης και επιστημονικής μελέτης. Η εργασία του διεπιστημονικού πεδίου της ιστορίας αποτύπωσε τις πραγματικές συνθήκες της εποχής, και η Σύμβαση της Γενεύης περί Γενοκτονίας μας δίδει μια σαφή οριοθέτηση του όρου, που πρέπει να χρησιμοποιείται με υπευθυνότητα.
Υπογραμμίζει ότι η έννοια της «γενοκτονίας» είναι νομικός όρος που προϋποθέτει συγκεκριμένα κριτήρια και δεν αφορά τα γεγονότα κατά την αποσύνθεση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Επισημαίνει ότι, σύμφωνα με τις συνθήκες που συντάχθηκαν μετά τον Τουρκικό Πόλεμο Ανεξαρτησίας, οι πράξεις του ελληνικού στρατού κρίθηκαν ως παραβίαση των νόμων του πολέμου και ότι η Ελλάδα έχει υποχρεωθεί να καταβάλει αποζημιώσεις.
Καλή Γειτονία και Πολιτική Σταθερότητα
Κλείνοντας, ο Καϊμακτσί αναφέρει ότι η Τουρκία και η Ελλάδα διαθέτουν την ευκαιρία να αναπτύξουν καλές γειτονικές σχέσεις, απορρίπτοντας την εχθρότητα του παρελθόντος. Αναφέρει μάλιστα το γεγονός ότι ο Ατατούρκ προτάθηκε για το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης το 1934 από τον Έλληνα Πρωθυπουργό Βενιζέλο, ως απόδειξη της δυνατότητας ειρηνικής συνύπαρξης.
Η επιστολή αυτή αναδεικνύει τη σημασία της ιστορικής μνήμης και της ανάγκης για μια ειλικρινή, αντικειμενική συζήτηση γύρω από γεγονότα που έχουν επηρεάσει τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, προκειμένου να αποφευχθεί η επανάληψη εσφαλμένης ή επιλεκτικής ανάγνωσης της ιστορίας.