peloponnhsostv.gr
ΕΛΛΑΔΑΚΟΣΜΟΣΠΟΛΙΤΙΚΗΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τουρκική Απάντηση στην Αφροδίτη Λατινοπούλου: Ιστορική Διαστρέβλωση και Θηριωδίες του Ελληνικού Στρατού κατά τη Γενοκτονία των Ποντίων

2a57f3220f05beb3e50d64486bd4d5bd 1
Κοινοποίηση

Τουρκική Επιστολή Προκλήση και Αντιδράσεις στη Γενοκτονία των Ποντίων

Η Αφροδίτη Λατινοπούλου, πρόεδρος της Φωνής της Λογικής, έχει προκαλέσει την οργή της Άγκυρας με δηλώσεις της σχετικά με τις θηριωδίες που υπήρξαν κατά τη διάρκεια της Ποντιακής Γενοκτονίας, η οποία έχει χαρακτηριστεί ως ένα από τα πιο τραγικά εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Αναφέρθηκε στα 353.000 θύματα και τόνισε ότι «το τουρκικό κράτος, ουδέποτε ζήτησε συγγνώμη, ουδέποτε μετανόησε, και συνεχίζει ανοιχτά να απειλεί την εθνική μας κυριαρχία». Αυτές οι δηλώσεις φαίνεται να ενόχλησαν το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο αντέτεινε με επίσημη επιστολή του πρέσβη Φαρούκ Καϊμακτσί, επικεφαλής της μόνιμης αντιπροσωπείας της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στην επιστολή του, ο Καϊμακτσί αποδίδει ευθύνες στην Ελλάδα, υποστηρίζοντας ότι ο εισβολέας είναι ο ελληνικός στρατός ο οποίος τιμώρησε τον τουρκικό πληθυσμό κατά την διάρκεια του περιόδου αυτή. Από την πλευρά του, επισημαίνει ότι οι τοπικές ελληνικές ομάδες και οι δυνάμεις της Αντάντ ήταν απλώς υποκινητές της έντασης και της βίας στην περιοχή της Ανατολίας.

Σύμφωνα με την επιστολή, η Τουρκία προσπαθεί να αναδείξει την εθνοκάθαρση και τις θηριωδίες που διαπράχθηκαν από τον ελληνικό στρατό στο πλαίσιο της επιχειρησιακής του παρουσίας στην Δυτική Ανατολία, υποστηρίζοντας ότι αυτές οι ενέργειες ήταν η αφετηρία του Τουρκικού Πολέμου Ανεξαρτησίας.

Ο πρέσβης, στην επιστολή του, αναφέρει χαρακτηριστικά: «Η λεγόμενη “Γενοκτονία των Ποντίων Ελλήνων” είναι μια θρασύτατη κατηγορία χωρίς καμία αποδεικτική βάση». Διατείνεται ότι οι ελληνικοί στρατοί εκμεταλλεύτηκαν την πτώση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και προχώρησαν σε επιθέσεις κατά του τουρκικού πληθυσμού, προσδιορίζοντας το γεγονός αυτό ως σημείο καμπής που έχει άμεσες συνέπειες στις σύγχρονες σχέσεις των δύο χωρών.

Επιπλέον, η επιστολή ασχολείται με τη Συνθήκη της Λωζάννης του 1923, αναφέροντας ότι οι κρίσεις που υπήρξαν αποκάλυψαν τη βία που είχε υποστεί ο τουρκικός πληθυσμός και καταγράφηκαν ως εγκλήματα πολέμου. Δίνοντας ιστορικό βάρος στην τοποθέτησή του, ο Καϊμακτσί αναφέρει πως οι απαιτήσεις αποζημιώσεων που ενσωματώθηκαν στη συνθήκη πιστοποιούν την παραδοχή της ελληνικής πλευράς για τις θηριωδίες που διαπράχθηκαν κατά του τουρκικού λαού.

Στο τέλος της επιστολής, ο Τούρκος πρέσβης επισημαίνει τη σημασία της καλλιέργειας καλών γειτονικών σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, υπογραμμίζοντας ότι η ιστορία δεν πρέπει να γίνεται αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης ή προπαγάνδας. Πρέπει να υπάρξει μια ψύχραιμη μελέτη των γεγονότων από ιστορικούς και μελετητές, μακριά από πολιτικά παιχνίδια που μπορούν να προκαλέσουν νέα εντάσεις.

Η επιστολή αυτή έρχεται σε μια εποχή που οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών είναι εύθραυστες, και η ανάγκη για διάλογο και κατανόηση είναι σημαντικότερη από ποτέ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Την Υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη συνάντησε στην Αθήνα ο Δημήτρης Πτωχός

Εκτόξευση του Starship με προορισμό τον Άρη προβλέπει ο Μασκ για τα τέλη του 2026

Αυτοψία του Δημάρχου Κορινθίων, Νίκου Σταυρέλη στα έργα κατασκευής πεζοδρομίων

Oμάδα Σύνταξης Δ