Σε εξέλιξη βρίσκονται οι προβολές του 9ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου, με κεντρική θεματική τη μουσική.
Το σημερινό πρόγραμμα περιλαμβάνει πέντε προβολές στο Αμφιθέατρο του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας.
Η είσοδος στις προβολές και στις δράσεις είναι ελεύθερη, με σειρά προσέλευσης.
“Ατελείς προτάσεις”, Σκηνοθέτης: Αντάρ Μποζμπάι, Διάρκεια: 58 Λεπτά, στις 5 μ.μ.
Η Asli Erdoğan, παγκοσμίου φήμης συγγραφέας και ακτιβίστρια, σιωπά μετά την φυγή της στη Γερμανία. Οι «ατελείς προτάσεις» είναι ένα ντοκιμαντέρ για την ζωή της και το λογοτεχνικό της έργο, που την οδήγησε στην εξορία στη Φρανκφούρτη, αφού η καταπίεση του τουρκικού καθεστώτος έχει ως αποτέλεσμα την παράνομη φυλάκισή της.
“Τελευταίο ταξίδι”, Σκηνοθέτης: Άρης Χατζηστεφάνου, Διάρκεια: 58 Λεπτά, στις 6 μ.μ.
Ένα ταξίδι στη σύγχρονη Ιαπωνία μέσα από τα μάτια του σπουδαίου Έλληνα συγγραφέα Νίκου Καζαντζάκη (δημιουργού του Αλέξη Ζορμπά) ο οποίος επισκέπτεται την Ιαπωνία πριν και μετά τον δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Εξηνταπέντε χρόνια μετά το τελευταίο μοιραίο ταξίδι στη χώρα που έχει χτυπηθεί από την πανδημία, οι αναμνήσεις του γίνονται πυξίδα για ένα νέο ταξίδι.
“Γράμμα στον Νικόλα”, Σκηνοθέτης: Χαρά Καμιναρά, Διάρκεια: 50 Λεπτά, στις 7 μ.μ.
Μέσα από αυτό το φίλμ που παίρνει τη μορφή οπτικοακουστικού γράμματος , αναδύεται η μαρτυρία μιας φωτογράφου προς το παιδί της. Του διηγείται την εμπειρία από το κατάστρωμα του διασωστικού πλοίου Ακουάριους στο κέντρο της Μεσογείου.
“Στη χώρα του Πάγου και της Φωτιάς”, Σκηνοθέτης: Δήμητρα Ζήρου, Διάρκεια: 95 Λεπτά, στις 8 μ.μ., Παρουσία Σκηνοθέτη
Η ταινία είναι εμπνευσμένη από τη σύγχρονη ζωή των αυτόχθονων πληθυσμών που κατοικούν στην ευρωπαϊκή αρκτική περιοχή, τους Σαάμι, ευρέως γνωστών ως Λαπ. Παρατηρούμε τη ζωή τους κατά τη διάρκεια του κύκλου ενός έτους, μέσα από την αλλαγή των εποχών της Αρκτικής καθώς περνούν από το μακρύ σκοτάδι του χειμώνα στο φως του καλοκαιριού που δεν δύει ποτέ.
“Cesária Évora”, Σκηνοθέτης: Άνα Σοφία Φονσέκα, Διάρκεια: 95 Λεπτά, στις 9.30 μ.μ.
Ακολουθώντας την παγκοσμίου φήμης τραγουδίστρια, Σεζάρια Έβορα, σε ένα νέο και πιο προσωπικό ντοκιμαντέρ, μέσα από υλικό που δεν είχε προβληθεί ξανά, ανακαλύπτουμε τις αγωνίες και την επιτυχία της «Ξυπόλητης Ντίβας». Η φωνή της την οδήγησε από τη φτώχεια στην επιτυχία, αλλά το μόνο όνειρό της ήταν να είναι ελεύθερη.
ΠΗΓΗ: eleftheriaonline.gr