Ναυάγιο Πύλου: Κατηγορίες κατά 15 στελεχών του Λιμενικού Σώματος
Ενώπιον της Δικαιοσύνης παραπέμπονται 15 ανώτερα στελέχη του Λιμενικού Σώματος για *κακουργηματικές πράξεις* σχετικές με το τραγικό ναυάγιο της Πύλου, το οποίο σόκαρε την κοινή γνώμη το 2023, με εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες ναχάνονται ή να αγνοούνται. Οι κατηγορίες που τις βαρύνουν περιλαμβάνουν πρόκληση ναυαγίου και παράλειψη παροχής βοήθειας σε 650 μετανάστες οι οποίοι επέβαιναν στο υπερφορτωμένο πλοίο «Αδριάνα».
Η σοβαρότητα της κατάστασης αποκαλύφθηκε από τον Δημήτρη Ζώτο, δικηγόρο των επιζώντων, κατά τη διάρκεια συνεδρίου που διοργάνωσε η ΠΟΕΔΗΝ. Ο κύριος Ζώτος τόνισε την πολύχρονη και δύσκολη προσπάθεια των δικηγόρων, των θυμάτων και του αντιρατσιστικού κινήματος, προκειμένου η υπόθεση να φτάσει στη Δικαιοσύνη και να αναγνωριστούν οι ευθύνες.
Η οργάνωση ΚΕΕΡΦΑ (Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στον Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή) επισημαίνει πως οι κατηγορίες αυτές δεν είναι αβάσιμες, καθώς στηρίζονται σε τεκμηριωμένα ευρήματα του Συνηγόρου του Πολίτη. Αυτά τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι υπήρξε συνδρομή των λιμενικών στην τραγωδία, η οποία θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί.
Σύμφωνα με τις αναφορές, το πλοίο ρυμουλκήθηκε με βίαιο τρόπο, γεγονός που οδήγησε σε ανατροπή και βύθιση του σκάφους, ενώ το Λιμενικό Σώμα δεν παρενέβη έγκαιρα για να διασώσει τους επιβαίνοντες. Αυτή η ανικανότητα και η αδιαφορία για τις ζωές των ανθρώπων σε ανάγκη θέτει σοβαρά ερωτήματα σχετικά με την εκπλήρωση των καθηκόντων των αρμόδιων αρχών.
Η υπόθεση αυτή δεν αφορά μόνο το συγκεκριμένο συμβάν αλλά και το γενικότερο θεσμικό πλαίσιο που διέπει τη διαχείριση των ανθρωπιστικών κρίσεων στη χώρα μας. Η ανάγκη για διαφάνεια και λογοδοσία είναι πιο επιτακτική από ποτέ, καθώς οι κοινωνικές ευθύνες των κρατικών φορέων πρέπει να γίνουν κατανοητές και να αντιμετωπιστούν με σοβαρότητα.