Πανελλαδικές Εξετάσεις: Ανάλυση Θεμάτων και Παρεμβάσεις
Σήμερα, Τετάρτη, οι Πανελλαδικές Εξετάσεις για τους υποψήφιους των Γενικών Λυκείων συνεχίστηκαν με τα μαθήματα προσανατολισμού.
Οι υποψήφιοι εξετάστηκαν στα Λατινικά (Ο.Π. Ανθρωπιστικών Σπουδών), Χημεία (Ο.Π. Θετικών Σπουδών και Σπουδών Υγείας) και Πληροφορική (Ο.Π. Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής). Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας, τα θέματα που εξετάστηκαν είναι τα εξής:
Ο σχολιασμός της ΟΕΦΕ για τα Λατινικά
Σύμφωνα με τον σχολιασμό της ΟΕΦΕ, «οι καλά προετοιμασμένοι μαθητές και όσοι αντιμετώπισαν το μάθημα και την εξέταση με σοβαρότητα και ψυχραιμία δεν θα έχουν κανένα πρόβλημα να αριστεύσουν». Στη συνέχεια, η ΟΕΦΕ επισημαίνει:
Τα σημερινά θέματα των Λατινικών χαρακτηρίζονται ως σαφή και ξεκάθαρα. Δόθηκαν αποσπάσματα από τα κείμενα 24 και 39, και η μετάφραση που ζητήθηκε είναι απλή, χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις. Η ερώτηση εισαγωγής (Β1) ήταν κλειστού τύπου (με τη μορφή Σωστού-Λάθους) και δεν αναμένεται να δυσκολέψει τους μαθητές, παρά την εισαγωγή σε λεπτομέρειες. Η λεξιλογική άσκηση (Β2) κινήθηκε σε αναμενόμενα επίπεδα, όπου οι μαθητές έπρεπε να αντιστοιχίσουν τις λατινικές λέξεις της μιας στήλης με τις ελληνικές της άλλης, ενώ δύο λέξεις παρέμειναν χωρίς αντιστοίχιση.
Οι ερωτήσεις της Γραμματικής (Γ1, Γ2) κάλυπταν ένα σημαντικό τμήμα της ύλης και παρουσίαζαν διαβαθμισμένη δυσκολία, χωρίς όμως να περιλαμβάνουν εξαιρετικά δύσκολες ασκήσεις. Οι ασκήσεις του Συντακτικού (Δ1, Δ2) ήταν ευκόλως κατανοητές. Η Δ1 απαιτούσε αναγνώριση συντακτικών όρων, ενώ η Δ2α ζητούσε τη μετατροπή από πλάγιο λόγο σε ευθύ, με αιτήματα που δεν είχαν θέσει τα τελευταία 4-5 χρόνια. Πιο συγκεκριμένα, ζητήθηκε η μετατροπή δύο πλάγιων ερωτήσεων σε ευθείες ερωτήσεις και ενός ειδικού απαρέμφατου σε κύρια πρόταση κρίσεως. Η Δ2β, που προέβλεπε τη μετατροπή από ενεργητική σε παθητική σύνταξη, ήταν απαιτητική, καθώς απαιτούνταν αλλαγή 9 λέξεων.
Μέτριας Δυσκολίας Τα Θέματα στη Χημεία
Σύμφωνα με την ΟΕΦΕ, «τα θέματα της Χημείας χαρακτηρίζονται ως μέτριας δυσκολίας, με αναμενόμενες λεπτομέρειες κατά την επίλυση των ερωτημάτων». Οι σχολιασμοί περιλαμβάνουν τα εξής:
Το πρώτο θέμα δεν παρουσιάζει δυσκολίες για τους υποψηφίους που έχουν αφοσιωθεί στο μάθημα καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς. Το δεύτερο θέμα, αν και περιλαμβάνει αναμενόμενα ερωτήματα, απαιτεί προσοχή στις λεπτομέρειες. Απαιτείται καλή γνώση των κεφαλαίων για τα τρίτο και τέταρτο θέμα, καθώς χρειάζεται προσοχή στις λεπτομέρειες στο τέλος των απαντήσεων.
Ανάλυση Θεμάτων Πληροφορικής
Σύμφωνα με τις τελευταίες ανακοινώσεις, «τα σημερινά θέματα στην Πληροφορική είναι διαβαθμισμένης δυσκολίας, απευθυνόμενα σε καλά προετοιμασμένους μαθητές με κριτική σκέψη». Ειδικότερα, η ανάλυση είναι η εξής:
Το Θέμα Α’ και το Θέμα Β’ δεν περιλαμβάνουν σοβαρές δυσκολίες και παγίδες. Ωστόσο, το Θέμα Γ’ περιλαμβάνει ερωτήσεις που σχετίζονται με διπλή επανάληψη άγνωστου πλήθους, το οποίο ενδέχεται να προκαλέσει δυσκολία για ορισμένους υποψηφίους. Το Θέμα Δ’ περιέχει άσκηση με πίνακες που περιλαμβάνει κλασικές μεθοδολογίες και κάποιες προκλήσεις, καθιστώντας το διαγώνισμα μεγαλύτερης δυσκολίας σε σύγκριση με το περσινό.
Επιπλέον, από αύριο, Πέμπτη 5 Ιουνίου 2025, οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ θα συνεχίσουν τις Πανελλαδικές Εξετάσεις με εξετάσεις σε μαθήματα ειδικότητας.