Κατάργηση του ΟΠΕΚΕΠΕ και Μεταφορά Αρμοδιοτήτων στην ΑΑΔΕ
Η απόφαση για την κατάργηση του ΟΠΕΚΕΠΕ (Οργανισμός Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων) και η μεταφορά των αρμοδιοτήτων του στην ΑΑΔΕ (Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων) ελήφθη κατά τη διάρκεια σύσκεψης που διοργανώθηκε από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Κωστής Χατζηδάκης, οι Υπουργοί Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης, Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Τσιάρας, καθώς και ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό Γιώργος Μυλωνάκης και ο Διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής.
Η κίνηση αυτή έρχεται ως αποτέλεσμα αποτυχημένων προσπαθειών εκσυγχρονισμού του ΟΠΕΚΕΠΕ, με σκοπό την αναμορφωμένη διαχείριση των αγροτικών επιδοτήσεων και ελέγχων. Η κυβέρνηση, σε συνεργασία με τις Ευρωπαϊκές Αρχές, επιδιώκει να στείλει ένα καθαρό μήνυμα: η διαδικασία των αγροτικών ενισχύσεων εισέρχεται σε μια νέα εποχή, τερματίζοντας κακές πρακτικές που είχαν διαρκέσει δεκαετίες.
Ανακοινώθηκε ότι η διαδικασία της μεταφοράς των αρμοδιοτήτων θα ξεκινήσει άμεσα, με τη συμμετοχή των Υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης, Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, καθώς και της ΑΑΔΕ, υπό την εποπτεία του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης. Στόχος είναι να ολοκληρωθεί η πλήρης ενσωμάτωση μέχρι το δεύτερο εξάμηνο του 2026. Στο πλαίσιο αυτού του εγχειρήματος, οι σχετικές νομοθετικές ρυθμίσεις θα κατατεθούν μέχρι τον Ιούλιο.
Η νομοθετική παρέμβαση θα επικεντρωθεί στην καλύτερη εξυπηρέτηση των αγροτών και θα διασφαλίσει τη διαφάνεια και τη λογοδοσία. Ο στόχος περιλαμβάνει την αναβάθμιση των διαδικασιών πληρωμής, την ανάπτυξη νέων ψηφιακών υπηρεσιών, την ενίσχυση του εσωτερικού ελέγχου, τη συνεργασία των συστημάτων ΟΠΕΚΕΠΕ και ΑΑΔΕ, καθώς και τη βελτίωση των φυσικών ελέγχων με τη χρήση σύγχρονων ψηφιακών εργαλείων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η επιλογή της ΑΑΔΕ για την υλοποίηση αυτής της μεταρρύθμισης βασίζεται στην ανεξαρτησία της Αρχής και στις επιτυχίες της στον τομέα της φορολογικής διαφάνειας. Η εξαιρετική απόδοση της ΑΑΔΕ στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και η αύξηση της διαφάνειας στις συναλλαγές των πολιτών αποτελούν βαριά εχέγγυα για την αναμόρφωση του συστήματος αγροτικών ενισχύσεων και πληρωμών, που θα ωφελήσει άμεσα τους αγρότες και την ελληνική γεωργία.