Η Δίκη για τη Φονική Πυρκαγιά στο Μάτι
Στις 23 Ιουλίου 2018, η καταστροφική φωτιά στο Μάτι οδήγησε στην απώλεια 104 ανθρώπινων ζωών. Σχεδόν επτά χρόνια αργότερα, στις 3 Ιουνίου 2025, συγγενείς των θυμάτων συγκεντρώνονται στο Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων, αναμένοντας την απόφαση του δικαστηρίου σχετικά με τους κατηγορούμενους.
Με μαύρα μπαλόνια στα χέρια και πανό στην είσοδο της αίθουσας, οι ναυαγοί αυτής της τραγωδίας εκδηλώνουν την οργή τους, φωνάζοντας: «Όταν καιγόμασταν εμείς, τι ελαφρυντικά είχαμε;»
Οι Αντιδράσεις και η Απογοήτευση
Το δικαστήριο διέκοψε μετά από την αυθόρμητη έκρηξη των συγγενών, προκειμένου η εισαγγελέας να ανακοινώσει την πρότασή της σχετικά με τα ελαφρυντικά που έχουν ζητήσει οι 10 κατηγορούμενοι. Η ένταση στην αίθουσα ήταν έκδηλη, με τους συγγενείς να εκφράζουν την απογοήτευσή τους μέσα από σφοδρές δηλώσεις. «Δεν είναι δυνατόν 104 θάνατοι να θεωρούνται πλημμέλημα», καταγγέλλουν, επισημαίνοντας το αισθητό κενό δικαιοσύνης που αισθάνονται.
Η Γεωργία Μοσχού, που είχε αδελφή και ανιψιά ανάμεσα στα θύματα, ανέφερε: «Θα συνεχίσουν τη ζωούλα τους κι εμείς κλαίμε τους δικούς μας». Ο Νίκος Γιαννόπουλος, μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου, χαρακτήρισε την ημέρα ως ντροπιαστική και εξέφρασε φόβους για αντίστοιχες αποφάσεις σε μελλοντικές δίκες, δηλώνοντας πως η δικαιοσύνη φαίνεται να μην αντέχει το βάρος της υποχρέωσης της.
Η Οργή και ο Θρήνος
Η οργή των συγγενών εντάθηκε με την απόφαση του Εφετείου, σύμφωνα με την οποία μόνο 10 από τους 21 κατηγορούμενους κρίθηκαν ένοχοι. Ο επιζών Γιάννης Οικονομίδης τόνισε την πολυδιάστατη φύση του εγκλήματος, λέγοντας: «Η αξία της ανθρώπινης ζωής, η ευθύνη και η δικαιοσύνη είναι ανύπαρκτες έννοιες σε αυτόν τον τόπο».
Η Ελένη Σιάπκαρα, που είχε χάσει το παιδί της, εξέφρασε με δάκρυα στα μάτια ότι «τους εμπόδισαν τα λουλούδια που αφήσαμε μέσα για τα παιδιά μας». Επίσης, η Κάλλι Αναγνώστου, πρόεδρος του Συλλόγου Θανόντων και Εγκαυματιών στο Μάτι, περιέγραψε την απόφαση ως «ταφόπλακα» για τα θύματα, ζητώντας από τον κόσμο να παραμείνει στο πλευρό τους, για να αντιστραφούν οι σημερινές συνθήκες.
Η Κοινωνική Αντίδραση και ο Ρόλος της Δικαιοσύνης
Η δίκη συνεχίζεται, με τον δικηγόρο των συγγενών, Βασίλη Ταουξή, να δηλώνει ότι το ελληνικό κράτος επιμένει στην ατιμωρησία. «Δεν μπορεί να θεωρούνται πλημμέλημα 104 θάνατοι. Η κοινωνία πληρώνει ξανά το κόστος», έφερε στο φως, επισημαίνοντας τη διαχρονική ανευθυνότητα που παρατηρείται σε τέτοιες υποθέσεις. Η δικηγόρος Ειρήνη Μαρούπα απευθύνθηκε προς τη δικαιοσύνη και την πολιτεία: «Όταν το κράτος βλάπτει το έθνος, πρέπει ή να χαθεί ή να αλλάξει μορφή», τονίζοντας την αναγκαιότητα για αληθινή δικαιοσύνη.
Η διαδικασία συνεχίζεται την Τετάρτη 4 Ιουνίου, με τις απαιτήσεις για δικαιοσύνη και αλήθεια να κρέμονται στον αέρα, ενώ οι συγγενείς και οι επιζώντες παραμένουν δυναμικοί στην αναζήτηση απαντήσεων.