peloponnhsostv.gr
ΕΛΛΑΔΑΚΟΙΝΩΝΙΑΠΟΛΙΤΙΚΗΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η Πολιτική Μοναξιά: Ποιοι Κερδίζουν την Καταλληλότητα ανάμεσα σε Τσίπρα και Σαμαρά;

82e43299a9babcdd95582d75bc3af0e0
Κοινοποίηση

Δημοσκοπήσεις και Πολιτικές Μιλήσεις στην Ελλάδα

Εξαιρετικά ενδιαφέροντα στοιχεία προκύπτουν από το δεύτερο μέρος της δημοσκόπησης της MRB, η οποία παρουσιάστηκε σήμερα, Παρασκευή, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, η συσπείρωση της Νέας Δημοκρατίας ανέρχεται στο 77,5%, ενώ του ΠΑΣΟΚ βρίσκεται στο 75,7%. Οι πολίτες κλήθηκαν να εκφράσουν τη γνώμη τους σχετικά με την πιθανή επάνοδο του Αλέξη Τσίπρα στο πολιτικό προσκήνιο και τη δυνατότητα δημιουργίας κόμματος από τον Αντώνη Σαμαρά.

Καταλληλότερος για Πρωθυπουργός

Σύμφωνα με τις απαντήσεις, ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, το 31,9% των ερωτηθέντων επιλέγουν τον πρώτο ως τον καταλληλότερο για πρωθυπουργό, ενώ το 29,1% επιλέγει την πρόεδρο της Πλεύσης Ελευθερίας. Εντυπωσιακό είναι ότι το 39% δηλώνει «κανένας από τους δύο». Ανάμεσα στο Μητσοτάκη και τον Νίκο Ανδρουλάκη, το 32,2% προτιμά τον πρώτο, έναντι 22,3% που επιλέγει τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, ενώ το 45,5% επισημαίνει και πάλι «κανένας από τους δύο». Επιπλέον, το 70,9% των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας θεωρούν τον Μητσοτάκη το καταλληλότερο, με το 11,7% να απαντά «κανένας». Αντίστοιχα, ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ θεωρούν τον Ανδρουλάκη καταλληλότερο κατά 40,2%, ενώ το 26,9% απαντά «κανένας» και 7,5% επιλέγει τη Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Ένα ιδιαίτερα εντυπωσιακό στοιχείο είναι ότι ο Σωκράτης Φάμελλος κατατάσσεται τρίτος στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, με τον «κανέναν» να προηγείται με 33,8% και τη Ζωή Κωνσταντοπούλου να ακολουθεί με 21,7%.

Προοπτική Νέου Κόμματος από Τσίπρα

Όσον αφορά την πιθανότητα εκλογής κόμματος με επικεφαλής τον Αλέξη Τσίπρα, το 65,8% των συμμετεχόντων δηλώνει ότι μάλλον ή σίγουρα δεν θα το ψήφιζε, ενώ το 29,1% επισημαίνει ότι θα το στήριζε. Στις τάξεις ψηφοφόρων που αυτοπροσδιορίζονται ως κεντρώοι/κεντροαριστεροί ή αριστεροί, το 52,9% λέει ότι πιθανώς δεν θα ψήφιζε ένα νέο κόμμα του Τσίπρα, ενώ το 43,7% δηλώνει ότι θα το στήριζε. Εξετάζοντας την ικανότητα ενότητας του χώρου της κεντροαριστεράς, το 32,5% επιλέγει τον Αλέξη Τσίπρα ως πιο ικανό να ενώσει τον χώρο, και το 30,9% τη Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Πιθανό κόμμα του Αντώνη Σαμαρά

Από την άλλη πλευρά, το 80,1% της κοινής γνώμης δηλώνει ότι μάλλον ή σίγουρα δεν θα ψήφιζε ένα νέο κόμμα υπό τον Αντώνη Σαμαρά, ενώ το 16,1% δηλώνει ότι θα το στήριζε. Ιδιαίτερα ενδιαφέρον είναι ότι στους ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας, το 75,5% απορρίπτει την προοπτική ενός κόμματος του Σαμαρά, με το 22% να δηλώνει ότι θα το ψήφιζε.

Αναζητώντας Εναλλακτικές

Μιλώντας για εναλλακτικές λύσεις στην πολιτική σκηνή, το 52% της κοινωνίας διαφωνεί με την εκτίμηση ότι δεν υπάρχει ισχυρή εναλλακτική εξουσίας και ότι η Νέα Δημοκρατία θα ανακάμψει, ενώ το 39,8% συμφωνεί με την άποψη αυτή. Αυτό δείχνει ότι υπάρχει προσδοκία για νέες πολιτικές προτάσεις και κυρίως για μια υγιή αντιπολίτευση.

Προθέσεις Ψήφου και Συμπεριφορά Κοινωνίας

Στο ερώτημα πόσοι θα συμμετάσχουν στις επόμενες εκλογές, το 43,5% δηλώνει ότι θα ψηφίσει, ακόμη και αν δεν εκφράζεται πλήρως από κάποιο κόμμα. Το 20,4% θα ψηφίσει για να στηρίξει συγκεκριμένο κόμμα, το 10,4% για λόγους σιγουριάς και το 2,6% για να στείλει μήνυμα τιμωρίας στο σύστημα. Στον αντίποδα, το 5,9% δηλώνει ότι δεν έχει αποφασίσει αν θα ψηφίσει, και το 5,2% θα απέχει γιατί δεν εκφράζεται από κανέναν. Συνολικά, το 87,3% της κοινής γνώμης δηλώνει ότι τελικά θα ψηφίσει.

Η Συσπείρωση των Κομμάτων

Η συσπείρωση της Νέας Δημοκρατίας καταγράφεται στο 77,5%, ενώ του ΠΑΣΟΚ στο 75,7%. Στους ψηφοφόρους της ΝΔ, το 4,3% κατευθύνεται προς την Πλεύση Ελευθερίας, 3,9% στην Ελληνική Λύση, 3,8% στο ΠΑΣΟΚ, και 2,1% στη Φωνή Λογικής. Αντίστοιχα, το ΠΑΣΟΚ προσανατολίζει το 7,1% προς τη ΝΔ, το 5,3% στην Ελληνική Λύση, και το 3,3% στην Πλεύση Ελευθερίας. Το 7,2% από το ΠΑΣΟΚ κατευθύνεται επίσης προς την αδιευκρίνιστη ψήφο.

Πρόθεση Ψήφου

Ίσως ενδιαφέρον είναι ότι στην πρόθεση ψήφου, τα ποσοστά των κομμάτων καταγράφονται ως εξής: Νέα Δημοκρατία: 22,7%, Πλεύση Ελευθερίας: 11,9%, ΠΑΣΟΚ: 10,1%, Ελληνική Λύση: 8,2%, ΚΚΕ: 6,5%, ΣΥΡΙΖΑ: 4,2% και οι υπόλοιποι κόμματα σε μειωμένα ποσοστά. Όσον αφορά την αναγωγή επί των έγκυρων, τα ποσοστά διαμορφώνονται σε Νέα Δημοκρατία: 29,7%, Πλεύση Ελευθερίας: 15,6% και ΠΑΣΟΚ: 13,2%.

Ο σφυγμός της νεολαίας είναι επίσης εντυπωσιακός, με την Πλεύση Ελευθερίας να έρχεται πρώτη στην ηλικιακή ομάδα 17-24 ετών με 17%. Στις ηλικιακές ομάδες 25-34, 35-44 και 45-54, οι προτιμήσεις δείχνουν διαφοροποιήσεις, με τη ΝΔ να κατατάσσεται ψηλά στους μεγαλύτερης ηλικίας ψηφοφόρους. Σε κάθε περίπτωση, η πολιτική σκηνή διαρκώς εξελίσσεται, με τις γνωστές παραδοσιακές προτιμήσεις να ανατρέπονται από τις νέες τάσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑΣ ΔΗΜΩΝ ΚΑΙ ΠΕΔ ΜΕ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΣ

Oμάδα Σύνταξης Α

Μήνυμα Δημάρχου Πύργου Στάθη Καννή για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις 

Oμάδα Σύνταξης Α

Δικογραφία για 30 άτομα μετά την εξάρθρωση σπείρας διακίνησης ναρκωτικών στην Πάτρα