peloponnhsostv.gr
ΑΓΡΟΤΙΚΑΕΛΛΑΔΑΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Η Καταπολέμηση της Ερημοποίησης: Ο Ρόλος της Γεωργίας και της Τεχνολογίας στην Ανάπτυξη της Ελληνικής Υπαίθρου

E64c573a789473f27d395f4010e3362c
Κοινοποίηση

Η Στήριξη του Πρωτογενούς Τομέα εν μέσω Κλιματικών Προκλήσεων

Ο υπουργός Εσωτερικών, Θεόδωρος Λιβάνιος, τόνισε την επιτακτική ανάγκη να στηριχθεί ο πρωτογενής τομέας της ελληνικής οικονομίας, προκειμένου να αποτελέσει έναν βασικό πυλώνα στη μάχη κατά της ερημοποίησης της υπαίθρου. Στο πλαίσιο των αυξανόμενων επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης, ανέφερε ότι το νερό μετατρέπεται σε “χρυσάφι” για τη γεωργία. Επιπλέον, υπογράμμισε τη σημασία της τεχνολογίας, η οποία αλλάζει ριζικά το τοπίο της γεωργικής παραγωγής, καλώντας τους αγρότες να είναι έτοιμοι να προσαρμοστούν.

Συγκεκριμένα, στο 11ο συνέδριο για την Ανάπτυξη της Ελληνικής Γεωργίας που διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Λιβάνιος, αν και το χαρτοφυλάκιό του δεν συνδέεται άμεσα με αγροτικά ζητήματα, εστιάζει σε τρεις καίριους άξονες που αφορούν το μέλλον της ελληνικής γεωργίας: την αποαστικοποίηση, την ψηφιοποίηση και την κλιματική κρίση.

Σε σχέση με το ζήτημα της λειψυδρίας, ο υπουργός επισήμανε την επιτακτική ανάγκη για ορθολογική διαχείριση των υδάτων. Δυστυχώς, η λειψυδρία δεν πλήττει πλέον μόνο τις νησιωτικές περιοχές, αλλά και παραδοσιακά αρδευόμενες περιοχές όπως η ανατολική Πελοπόννησος, η Μακεδονία και η Στερεά Ελλάδα. “Το νερό δεν μπορεί πια να σπαταλιέται”, τόνισε, και πρόσθεσε ότι χρειάζονται επιστημονικές λύσεις, “έξυπνα” αρδευτικά συστήματα και υποδομές που να αντέχουν στις νέες κλιματικές συνθήκες.

Αναφερόμενος στην ανάγκη αποαστικοποίησης, χαρακτήρισε την πρόοδο αυτή ως κρίσιμη. “Αν συνεχίσουμε έτσι, σε λίγες δεκαετίες, το 95% της χώρας κινδυνεύει να είναι ερημωμένο ή να εξαρτάται αποκλειστικά από τον τουρισμό”, υπογράμμισε. Παράλληλα, τόνισε ότι η γεωργία δεν είναι απλώς παραγωγή τροφίμων, αλλά αποτελεί κοινωνική συνοχή, περιφερειακή ανάπτυξη και εθνική στρατηγική.

Στον τομέα του ψηφιακού μετασχηματισμού, ο κ. Λιβάνιος εξέφρασε την άποψη ότι “πλέον μιλάμε για έξυπνες καλλιέργειες και Internet of Things”. Τόνισε ότι η γεωργία εξελίσσεται και περιλαμβάνει καινοτομία, ανάλυση και αυτοματισμούς, απαιτώντας εκπαίδευση των αγροτών ώστε να υιοθετήσουν τις νέες τεχνολογίες, μειώνοντας το κόστος παραγωγής και διατηρώντας την ανταγωνιστικότητα τους στο διεθνές περιβάλλον.

Αναφερόμενος στη ψηφιοποίηση του κράτους, ο υπουργός στάθηκε στη σημαντική πρόοδο που πλησιάζει με την καθιέρωση του προσωπικού αριθμού, ο οποίος θα συγκεντρώνει όλα τα μητρώα και θα απλοποιεί τις διαδικασίες, μειώνοντας τη διοικητική γραφειοκρατία. “Πρέπει να πάψουμε να κουβαλάμε χαρτιά από υπηρεσία σε υπηρεσία”, δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Λιβάνιος εξέφρασε την υποστήριξή του στις πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που στοχεύουν στην απλοποίηση των διαδικασιών της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ). Έκανε λόγο για τη σημασία της σύνδεσης πολιτικής, επιστήμης και αγροτικής εμπειρίας, λέγοντας: “Χρειαζόμαστε την τεχνογνωσία και το μεράκι των ανθρώπων της υπαίθρου, καθώς και τις εξελίξεις σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο για να οικοδομήσουμε μια γεωργία πιο αποδοτική, πιο δίκαιη και ανθεκτική, προς όφελος όλων”.

Το 11ο Συνέδριο για την Ανάπτυξη της Ελληνικής Γεωργίας διεξάγεται με την υποστήριξη της Γενικής Διεύθυνσης Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης της ΕΕ και είναι υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, στο πλαίσιο ενημερωτικών δράσεων για την ΚΑΠ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Συναγερμός σε Σούπερ Μάρκετ στη Θεσσαλονίκη: Εκκένωση λόγω Καπνού από Ηλεκτρολογικό Πίνακα

Δημήτρης Τζαναβάρας: Ξεκίνησαν οι δράσεις της υπηρεσίας πρασίνου στο Δήμο Κορινθίων 

Ερμιονίδα: Στο αυτόφωρο Δήμαρχος μετά από μήνυση δημότη

Oμάδα Σύνταξης Β