Η Καρδιά της Ελληνικής Ελαιοπαραγωγής Αντιμέτωπη με Προκλήσεις
Η αγορά ελαιολάδου στην Ελλάδα συνεχίζει να πλήττεται από έλλειψη εμπορικού ενδιαφέροντος, με τις τιμές που προσφέρονται να παραμένουν σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Σε περιοχές όπως η Λακωνία, γνωστή για το ακριβό ελαιόλαδό της, οι τιμές παραγωγού έχουν υποχωρήσει κάτω από τα 4 ευρώ το κιλό, γεγονός που προκαλεί ανησυχία σε παραγωγούς και εμπόρους.
Η τρέχουσα κατάσταση επιδεινώνεται από τα υψηλά επίπεδα κόστους παραγωγής και συγκομιδής, καθιστώντας αδύνατη την πώληση του προϊόντος κάτω από τιμές που θα εξασφαλίσουν ένα ικανοποιητικό εισόδημα στους παραγωγούς. Οι έμποροι δεν δείχνουν διατεθειμένοι να αναθεωρήσουν τις τιμές προς τα επάνω, γεγονός που οδηγεί σε μια έλλειψη ενδιαφέροντος για την καλλιέργεια και τη συνεπακόλουθη απαξίωση ολόκληρου του κλάδου του ελαιολάδου.
Παρά την πολυάριθμες προειδοποιήσεις σχετικά με την κατάσταση της αγοράς, η κυβέρνηση φαίνεται να αδυνατεί να διαχειριστεί την κατάσταση αυτή επαρκώς. Η προσπάθεια ορισμένων κύκλων να επαναφέρουν τις τιμές παραγωγού στα επίπεδα των 2,5 και 3 ευρώ το κιλό για την επόμενη ελαιοκομική περίοδο αναμένεται να έχει καταστροφικές συνέπειες, πιθανόν οδηγώντας σε εκτενή ασυγκόμιστα ελαιοκομεία.
Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥπΑΑΤ) εστιάζει σε πρόστιμα για ανακρίβειες στις δηλώσεις συγκομιδής και στα μητρώα ελαιοκαλλιεργειών, αγνοώντας τη σημερινή σκληρή πραγματικότητα των παραγωγών. Πρόσφατα, η δημοπρασία που πραγματοποιήθηκε από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Αιγιών, στη Λακωνία, για 40 τόνους έξτρα παρθένου ελαιολάδου οξύτητας 0,2 κατέληξε άγονη, καθώς οι προσφορές ήταν κάτω από τα 4 ευρώ το κιλό.
Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού, κ. Ιωάννης Χατζηχαραλάμπους, ανέφερε ότι ακόμα και αν προσφέρονταν 4 ευρώ το κιλό, οι παραγωγοί δεν θα πωλούσαν λόγω των αυξημένων εξόδων και του κόστους παραγωγής. Ανέφερε επίσης ότι το κόστος για τις αναλύσεις ποιότητας ήταν υψηλό, με 300 ευρώ για 10 τόνους ελαιολάδου. Παρά τις προσπάθειές τους για την παραγωγή ποιοτικού προϊόντος, η έλλειψη εμπορικού ενδιαφέροντος είναι απογοητευτική.
Όσον αφορά την επερχόμενη παραγωγή για το 2025/2026, οι παραγωγοί παρατηρούν μειωμένη καρπόδεση, γεγονός που προμηνύει χαμηλή παραγωγικότητα. Από την άλλη, η φετινή περίοδος έχει οδηγήσει σε παραγωγή 300 τόνων υψηλής ποιότητας ελαιολάδου, αλλά το τελικό απόθεμα των 120 τόνων στα αποθήκες μπορεί να μην επαναληφθεί. Προβλέπεται ότι θα είναι δύσκολο να παραχθούν πάνω από 50 τόνοι την επόμενη χρονιά.
Στην τρέχουσα προβληματική κατάσταση της αγοράς, η μέλλουσα ελαιοπαραγωγή δεν προβάλλει ελπιδοφόρα για τους παραγωγούς, οι οποίοι αντιμετωπίζουν αυξανόμενες δυσκολίες. Το γεγονός ότι δεν υπάρχουν διαθέσιμοι εργάτες γης και τα μεροκάματα είναι υψηλά καθιστούν ακόμα πιο δύσκολο το έργο τους στο μέλλον.
Η προοπτική του ελληνικού ελαιολάδου είναι αβέβαιη και οι παραγωγοί καλούνται να αντιμετωπίσουν μια πραγματικότητα που τους δυσκολεύει να διατηρήσουν την καλλιέργεια αυτή, παρά την κληρονομιά και την ποιότητα του προϊόντος τους.