Δράση ΕΟΔΥ για Διεισδυτική Στρεπτοκοκκική Λοίμωξη στο Νηπιαγωγείο Ευκαρπίας
Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Κεντρικής Μακεδονίας, πραγματοποίησε την Πέμπτη 22 Μαΐου 2025, από τις 8:30 π.μ., μια σημαντική δράση στο 3ο Νηπιαγωγείο Ευκαρπίας. Αυτή η πρωτοβουλία στάθηκε αφορμή έπειτα από το συμβάν διεισδυτικής στρεπτοκοκκικής λοίμωξης από στρεπτόκοκκο ομάδας Α (iGAS), το οποίο πλήττει ένα παιδί 5 ετών στο εν λόγω νηπιαγωγείο, το οποίο δυστυχώς κατέληξε.
Σκοπός της Δράσης
Η δράση αποσκοπούσε σε δύο κύριες προτεραιότητες:
- Τον έλεγχο όλων των μαθητών και του προσωπικού του νηπιαγωγείου μέσω ταχύ τεστ ανίχνευσης του αντιγόνου του στρεπτόκοκκου (streptest) και την παραπομπή των ατόμων με θετικό τεστ στους ιατρούς τους.
- Την ενημέρωση των γονέων των μαθητών και του προσωπικού του Νηπιαγωγείου σχετικά με τη λοίμωξη από στρεπτόκοκκο ομάδας Α, συμπεριλαμβανομένων των συμπτωμάτων και της κλινικής εικόνας που αυτή μπορεί να προκαλέσει, καθώς και των μέτρων πρόληψης της διασποράς του νοσήματος. Επίσης, ενημερώθηκαν για τη διαχείριση του κρούσματος διεισδυτικής στρεπτοκοκκικής λοίμωξης (iGAS) σε σχολική μονάδα.
Αποτελέσματα των Ελέγχων
Στο νηπιαγωγείο ελέγχθηκαν 31 ενήλικες, οι οποίοι περιλάμβαναν γονείς και εργαζομένους, καθώς και 27 παιδιά. Επιπρόσθετα, ελήφθησαν δείγματα από 12 γονείς και 15 μαθητές από κοντινές σχολικές δομές. Συνολικά, 85 άτομα συμμετείχαν στην εξέταση, εκ των οποίων 43 ήταν ενήλικες και 42 παιδιά. Από αυτά, 15 άτομα βρέθηκαν θετικά στο ταχύ τεστ ανίχνευσης του στρεπτόκοκκου, ποσοστό 18%. Στο νηπιαγωγείο, θετικές καταγραφές παρατηρήθηκαν στο 23% των παιδιών. Αξιοσημείωτο είναι ότι η πλειονότητα των θετικών ατόμων ήταν υγιείς φορείς και όχι ενεργά κρούσματα της νόσου.
Μέτρα και Πληροφορίες για την Δημόσια Υγεία
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, φαίνεται ότι στο συγκεκριμένο τμήμα του Νηπιαγωγείου, όπου εκδηλώθηκε το κρούσμα διεισδυτικού στρεπτοκόκκου, υπήρξε αυξημένη φορεία στρεπτοκόκκου ομάδας Α. Σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας Κεντρικής Μακεδονίας, ελήφθησαν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα για τον έλεγχο της έξαρσης των κρουσμάτων.
Με αφορμή το περιστατικό και τις πληροφορίες που διαδόθηκαν σχετικά με τη σύνδεση του κρούσματος διεισδυτικής λοίμωξης από στρεπτόκοκκο ομάδας Α με εμβόλιο, ο ΕΟΔΥ επισημαίνει ότι δεν υπάρχει εμβόλιο κατά του στρεπτόκοκκου και, επομένως, δεν μπορεί να συνδεθεί με οποιονδήποτε θάνατο παιδιού. Τονίζεται, επίσης, η ανάγκη για προσεκτική αξιολόγηση και επιστημονική τεκμηρίωση των δεδομένων, με σεβασμό στην προστασία της Δημόσιας Υγείας. Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης παραμένουν ο σημαντικός πυλώνας υποστήριξης της επιστήμης και της διάχυσης των επιστημονικών πληροφοριών.