Παρά τα δύο χρόνια κλεισούρας λόγω COVID, η Δημοτική Αρχή Σπάρτης έδειξε, με ένα μοναδικό στα χρονικά πλήθος δράσεων και πρωτοβουλιών, ότι η Σπάρτη δεν είναι μια επαρχιακή πόλη που προσπαθεί να επιβιώσει απλά χάρις στο ένδοξο δωρικό και βυζαντινό παρελθόν της, αλλά ότι έχει και τη δική της ζωντάνια και παράγει και το δικό της πολιτισμό!!
Αυτη η ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑ έχει συμβάλλει όχι μόνο σε μια νέα αναγνωρισιμότητα του brand name SPARTA, αλλά και στην αύξηση της επισκεψιμότητας σε ξενοδοχεία, ΑirBnB και μαγαζιά!!
Η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟ UNIVERSITY OF NOTTINGHAM και τη Καθηγήτρια Χρυσανθη Γάλλου, σύμφωνα με το Memorandum of Understanding (MoU) που υπογράψαμε τον Νοέμβριο του 2020 “to promote the cultural heritage of Sparta”, ήταν κεντρικός πυλώνας της προσπάθειας αυτής!
Και ίσως αυτό το MOU να είναι το πρώτο τέτοιο μεταξύ επιφανούς ξένου Πανεπιστημίου και Ελληνικού Δήμου!
▪ Σε συνεργασία με το Πανεπιστημ του Νόττινχαμ, βάλλαμε μπρος και τα παρακάτω που ήδη συμβάλλουν καταλυτικά στο να αναδείξουν τη Σπάρτη ως το σπουδαιότερο κέντρο πνευματικής ζωντάνιας στην Ελλάδα!!
- Ξεκινήσαμε μαζί την πρωτοβουλία,
”REBRANDING SPARTA TOGETHER INITIATIVE ”, με δύο στόχους:
(a) την ανάδειξη της ιστορίας και της σημασίας του ονόματος «ΣΠΑΡΤΗ» παγκοσμίως,
(b) την στενότερη και ουσιαστικότερη σχέση και σύνδεση των ίδιων των δημοτών με την ιστορία μας!
- Στις 08 Μαρτίου 2022, αντιπροσωπεία μας από τη Σπάρτη, επισκέφθηκε τη Βουλή των Λόρδων στο Λονδίνο (αντίστοιχος θεσμός με τη Γερουσία της αρχαίας Σπάρτης), καλεσμένη του Λόρδου Butler of Brockwell και του φίλου μου George Windsor, Earl (Κόμης) of St Andrews (και γιος και διάδοχος του Δούκα του Κεντ), με θέμα τα κοινά σημεία στα Συντάγματα της Αρχαίας Σπάρτης και της σημερινής Βρετανίας (και τα δύο ήταν δημοκρατικά πολιτεύματα, και τα δύο συνταγματικές μοναρχίες, η δε Σπαρτιατική Γερουσία, κάπως αντίστοιχη με τη Βουλή των Κοινοτήτων και τη Βουλή των Λόρδων)!
- Στις 8-11 Ιουνίου 2023 πραγματοποιήσαμε το «Διεθνές International Spartan Studies Forum», με θέμα «Ancient Sparta in the 21st Century: Recent Trends and New Developments»!
Ήταν μια εξαιρετική συνεργασία του Δήμου Σπάρτης, του Πανεπιστημίου του Νόττινχαμ, του British School at Athens, του European Public Law Organisation (EPLO), του Paris Lonron Universität Salzburg (Austria), του Reed College (USA) του Σαϊνοπουλείου Ιδρύματος και του Νομικού Προσώπου Πολιτισμού του Δήμου Σπάρτης!
Συμμετείχαν εξέχοντες Συνταγματολόγοι, ιστορικοί, αρχαιολόγοι, ειδικοί στο μάρκετινγκ και τον τουρισμό, συγγραφείς, κ.α. από Ελλάδα, Βρετανία, ΗΠΑ, Καναδά, Αυστρία, Ιταλία, Γαλλία, Βραζιλία, Νέα Ζηλανδία και Πακιστάν!
Η παρακολούθηση με διάφορους τρόπους ξεπέρασε τους 48,000+
- Στις 06 Ιουλίου 2022, διοργανώσαμε στο κήπο του Αρχαιολογικού Μουσείου και άλλο διεθνές συμπόσιο με θέμα «The Art of War Then and Now: From Thermopylae and Granikos to Afghanistan and Ukraine», σε συνεργασία με το Ελληνικό σκέλος του «Association of US Army» (με πάνω από 1,000,000 Μέλη Παγκοσμίως!!) το οποίο παρακολούθησαν πάνω από 200 άτομα από 6 χώρες!
- Στις 16 Σεπτεμβρίου 2022, Διοργανώσαμε από κοινού με το American Legion Post GC01 (το Ελληνικό σκέλος της Αμερικανικής Λεγεώνας με 4,000,000 Μέλη παγκοσμίως), και τη Γενική Γραμματεία Αποδήμου Ελληνισμού, Διεθνές Συμόσιο με θέμα «The Influence of the Strategic Thought of Ancient Sparta on the Modern Western World», με πλήθος επιφανών ομιλητών!
* Για πρώτη φορά τέτοιοι σπουδαίες οργανώσεις με εκατομμύρια Μέλη συνεργάσθηκαν με δημοτική αρχή παγκοσμίως!!
- Επίσης βάλλαμε μπρος τη περίφημη σειρά webinars Sparta Live! με πάνω από 55 διακεκριμένους ομιλητές (ερευνητές, ακαδημαϊκούς, ιστορικούς, συγγραφείς, σκιτσογράφους κόμιξ), πάνω σε Σπαρτιατικά θέματα, που τους παρακολούθησαν χιλιάδες τηλεθεατές σε πάνω από 30 κράτη!!!
- Σχεδιάζουμε (σχεδιάζαμε) δε και άλλα σπουδαία Συμπόσια με θέματα όπως:
▪ Πως οι δύο Ελληνικές Αναγεννήσεις, η Δωρική τον 9ο αιώνα π.Χ. και η Βυζαντινή – Νεοελληνική τον 13ο αιώνα π.Χ. ξεκίνησαν από τη Σπάρτη (και το Μυστρά)
▪ ΗΠΑ και Κίνα και η λεγόμενη ‘Παγίδα του Θουκυδίδη’!
- Προχωράμε και σε κάτι φοβερό και μοναδικό: Το DNA Analysis αρχαίων Σπαρτιατών από τα οστά αρχαίων Σπαρτιατών που έχουν βρεθεί, και παράλληλα στο full 3-D body and facial reconstruction από τα οστά των Σπαρτιατών πολεμιστών που βρέθηκαν στον ‘Τάφο των Λακεδαιμονίων’ στον Κεραμεικό και που σκοτώθηκαν το 404 π.Χ. όταν η Σπάρτη κατέλαβε την Αθήνα!!!
- Βάζουμε μπρος και τη λειτουργία International Summer Camps από τον Ιούλιο 2024 στη Σπάρτη, που θα προσελκύουν φοιτητές και καθηγητές από το εξωτερικό, με κεντρικό πυρήνα το University of Nottingham και πρόσκληση για ουσιαστική συμμετοχή προς διάφορα Πανεπιστήμια, Κολλέγια και οργανώσεις, όπως το ACG – The American College of Greece, το Bolton University, το EPLO – European Public Law Organization, ο ΟΠΕΜΕΔ – Οργανισμός Προώθησης Εναλλακτικών Μεθόδων Επίλυσης Διαφορών, το New York College, το ICC – The International Chamber of Commerce, κ.α.
- Στα camps αυτά θα διδάσκονται μαθήματα Ιστορίας, Αρχαιολογίας, Πολιτικών Επιστημών, Οικονομικών, Κλασικής Φιλοσοφίας, αλλά και ‘Συνταγματολογίας’ – δεδομένου ότι ο Σπαρτιάτης Λυκούργοςήταν ίσως ο πρώτος και σπουδαιότερος συντάκτης πολιτεύματος στην ιστορία της Ανθρωπότητας!!!
- Εντωμεταξύ προχωράμε μαζί στη ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ στη ΣΠΑΡΤΗ, ΕΚΘΕΣΗΣ ΤΗΣ ΜΟΔΑΣ ΔΙΑ ΜΕΣΟΥ ΤΩΝ ΑΙΩΝΩΝ – από την Εποχή του Χαλκού στη Μυκηναϊκή και Δωρική και Ρωμαϊκή και Βυζαντινή Σπάρτη και το Μυστρά (με τις μοναδικές & εκπληκτικές δημιουργίες της Αδελφής Αγνής της Μονής Παντανάσσης), μέχρι τις σύγχρονες δημιουργίες Λακώνων και Ελλήνων σχεδιαστών – αλλά και την ανάπτυξη της υφαντουργικής στο Γεράκι και της Σηροτροφίας (εκτροφής μεταξοσκωλήκων) στη Τρύπη!!!
——Ήδη στο Νόττινχαμ έχει γίνει εξαιρετική ερευνητική δουλειά στο θέμα αυτό από τη Χρυσάνθη Γάλλου!
- Η Χρυσάνθη έχει σχεδόν έτοιμο και το Global Registry όλων των Αρχαιολόγων και ακαδημαϊκών Σπαρτιατολόγων!!
Την ευχαριστώ θερμά!
Έχει κάνει φοβερή και μοναδική δουλειά για τη Σπάρτη!
Ήδη πρασπαθούμε με τη Χρυσάνθη να αναπτύξουμε οργανική και ουσιαστική σχέση μεταξύ του ΝΟΤΤΙΝΧΑΜ και του ΙΝΕΒΥΠ το οποίο κυριολεκτικά ‘φυτοζωεί’ ελλείψει πόρων και δεν μπορεί να ανταποκριθεί καθόλου στο ρόλο του για την παγκόσμια ανάδειξη του βυζαντινού μας πολιτισμού και της βυζαντινής μας κληρονομιάς!!
Ο Δήμαρχος Σπάρτης
Πέτρος Δούκας