peloponnhsostv.gr
ΚΟΙΝΩΝΙΑΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ελληνικός Γαστρονομικός Πολιτισμός: Εργαλείο Ανάπτυξης και Πολιτισμικής Ταυτότητας

0f3ad83eed8e1edd39bba7b1377dd53f
Κοινοποίηση

Η Ανάδειξη της Ελληνικής Γαστρονομίας ως Εργαλείο Ανάπτυξης

Σημαντικό στίγμα στρατηγικής για την προώθηση της ελληνικής γαστρονομίας έβαλε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Δημήτρης Πτωχός, κατά την έναρξη του μεγάλου Συνεδρίου Ελληνικού Γαστρονομικού Πολιτισμού, που πραγματοποιείται στις 30 και 31 Μαΐου στην Κεντρική Λαχαναγορά Αθηνών. Ο κ. Πτωχός εκπροσώπησε και την Ένωση Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ), μεταφέροντας την κοινή βούληση όλων των Περιφερειών για τη διαμόρφωση μιας ολοκληρωμένης πολιτικής γαστρονομικής ταυτότητας και εξωστρέφειας.

Η Γαστρονομία ως «Ζωντανός Οργανισμός»

Μιλώντας ενώπιον εκπροσώπων της Πολιτείας, της Αυτοδιοίκησης και της επιστημονικής και επιχειρηματικής κοινότητας, ο Περιφερειάρχης και Β΄Αντιπρόεδρος της ΕΝΠΕ ανέδειξε τον ελληνικό γαστρονομικό πολιτισμό ως έναν «ζωντανό οργανισμό» που συνδέει τη γη με την ιστορία και τις τοπικές κοινωνίες. Ταυτόχρονα, ανέφερε ότι αυτός ο πολιτισμός αποτελεί έναν δυναμικό μηχανισμό οικονομικής ανάπτυξης, εξωστρέφειας και πολιτισμικής έκφρασης.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην Πελοπόννησο, που θεωρείται μία από τις πιο προικισμένες γαστρονομικά περιοχές της χώρας. Ο κ. Πτωχός παρουσίασε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την ανάδειξη της τοπικής γαστρονομίας, περιλαμβάνοντας δράσεις που αφορούν στην ενίσχυση των προϊόντων που διαθέτουν πιστοποίηση ΠΟΠ/ΠΓΕ, τη σύνδεση με τον τουρισμό και τη μεταποίηση, καθώς και τη δημιουργία Κέντρων Γαστρονομίας και θεματικών διαδρομών που θα εστιάζουν στο ελαιόλαδο και το κρασί.

Υλοποίηση Στρατηγικών Σχεδίων

«Όλα αυτά δεν μένουν στις προθέσεις. Υλοποιούνται, με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση και μεθοδικό σχεδιασμό», τόνισε ο κ. Πτωχός, υπογραμμίζοντας πως η συμμετοχή της Περιφέρειας Πελοποννήσου σε διεθνείς εκθέσεις επιβεβαιώνει τη στρατηγική για εξωστρέφεια με ποιότητα και χαρακτήρα. Η δέσμευση στο επιχειρηματικό και πολιτισμικό πεδίο είναι κρίσιμη για την επίτευξη των στόχων που τέθηκαν.

Ο Περιφερειάρχης ολοκλήρωσε την ομιλία του τονίζοντας την ανάγκη σύμπλευσης όλων των ενδιαφερόμενων μερών για τη δημιουργία ενός σύγχρονου, βιώσιμου και εξωστρεφούς γαστρονομικού οικοσυστήματος σε ολόκληρη τη χώρα. Δηλώνοντας ότι «το μέλλον της ελληνικής γαστρονομίας χτίζεται με ρίζες στον τόπο και βλέμμα στον κόσμο», ο κ. Πτωχός εκφράζει την προσδοκία ότι με τις κατάλληλες ενέργειες, ο ελληνικός γαστρονομικός πολιτισμός θα αναγνωριστεί διεθνώς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Ο Μπάρι Κιόγκαν εξομολογείται τη συγκλονιστική του συνάντηση με τον Ringo Starr

Η Εορτή της Πεντηκοστής στην Αγία Τριάδα Σελλασίας: Μια Θρησκευτική Εξέλιξη

Διαλόγος και Συνεργασία: Ειδικότερα Θέματα Στη Γενική Συνέλευση του Εμπορικού Συλλόγου Σπάρτης