peloponnhsostv.gr
ΕΛΛΑΔΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠΟΛΙΤΙΚΗΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ελληνική Οικονομία: Έγκριση της Κομισιόν για το Μεσοπρόθεσμο Σχέδιο 2025-2028

Cbccb122ec5eb7c278821841760cd2c4
Κοινοποίηση

Ελληνική Οικονομία: Εγκρίσεις και Προοπτικές

«Πράσινο φως» δόθηκε από την Κομισιόν για το Μεσοπρόθεσμο Διαρθρωτικό και Δημοσιονομικό Σχέδιο 2025-2028 της Ελλάδας, στο πλαίσιο της διαδικασίας του ευρωπαϊκού εξαμήνου.

Η Επιτροπή αναγνωρίζει τις σημαντικές προσπάθειες της χώρας στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν σήμερα από την Επιτροπή, η Ελλάδα επιδεικνύει αξιόλογη βελτίωση στις δημοσιονομικές της επιδόσεις για το 2024, καταγράφοντας δημοσιονομικό πλεόνασμα 1,7% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) σε αντίθεση με το έλλειμμα 0,7% του ΑΕΠ που είχε το προηγούμενο έτος. Παράλληλα, το δημόσιο χρέος μειώθηκε κατά 10,3% του ΑΕΠ.

Η χώρα έχει επίσης τηρήσει τις οροφές αύξησης των πρωτογενών δαπανών: για το 2024 είχε τη δυνατότητα να αυξήσει αυτές τις δαπάνες κατά 2,6%, αλλά καταγράφηκε μείωση 0,3%, ενώ για το 2025 η εκτίμηση είναι για αύξηση 4,3%, σε σύγκριση με τον στόχο 3,7%.

Συνολικά, για την διετία, η Ελλάδα κινείται κάτω από τους στόχους που έχουν τεθεί για την αύξηση των καθαρών πρωτογενών δαπανών. Σε αυτό το πλαίσιο, πρέπει να αναφερθεί η επιτυχής καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, που οδήγησε σε πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 4,8% του ΑΕΠ.

Ωστόσο, οι αμυντικές δαπάνες της Γενικής Κυβέρνησης στην Ελλάδα καταγράφηκαν το 2021 στο 2,7% του ΑΕΠ, το 2022 στο 2,6% και το 2023 στο 2,2%. Σύμφωνα με την Εαρινή Πρόβλεψη 2025 της Επιτροπής, οι αμυντικές δαπάνες αναμένονται στο 2,4% του ΑΕΠ για τα έτη 2024 και 2025.

Ρήτρα Διαφυγής και Αμυντικές Δαπάνες

Το πακέτο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου Άνοιξης 2025 ολοκληρώνει το πρώτο πλήρες έτος μακροοικονομικής εποπτείας βάσει του αναθεωρημένου πλαισίου διακυβέρνησης. Αξιολογεί την πρόοδο των κρατών μελών σχετικά με την υλοποίηση των μεσοπρόθεσμων δημοσιονομικών-διαρθρωτικών σχεδίων που υποβλήθηκαν το φθινόπωρο του 2024. Η Επιτροπή συγκρίνει την προβλεπόμενη αύξηση των καθαρών δαπανών με τα όρια που έχει ορίσει το Συμβούλιο, προκειμένου να ελέγξει τη συμμόρφωση.

Αυτό το πακέτο επισημαίνει την ευελιξία του αναθεωρημένου πλαισίου στην αντιμετώπιση απρόβλεπτων προκλήσεων. Στο πλαίσιο του προγράμματος «ReArm Europe/Readiness 2030» που παρουσιάστηκε τον Μάρτιο του 2025, η Επιτροπή πρότεινε την ενεργοποίηση της εθνικής ρήτρας διαφυγής, επιτρέποντας μια προσωρινή υπέρβαση των ορίων για την αύξηση των αμυντικών δαπανών. Η πρόταση υποστηρίχθηκε από 16 κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένων της Ελλάδας και άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

Υπερβολικά Ελλείμματα και Στρατηγικές Αντιμετώπισης

Όσον αφορά τα κράτη μέλη που βρίσκονται υπό Διαδικασία Υπερβολικού Ελλείμματος (EDP), η Επιτροπή θεωρεί ότι με τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ουγγαρία, τη Μάλτα, την Πολωνία και τη Σλοβακία δεν απαιτούνται περαιτέρω βήματα αυτή τη στιγμή. Ωστόσο, το Βέλγιο, αφού υπέβαλε το μεσοπρόθεσμο σχέδιο του, βρίσκεται σε διαδικασία αξιολόγησης από το Συμβούλιο, παρά το γεγονός ότι η προβλεπόμενη αύξηση των καθαρών δαπανών υπερβαίνει το όριο.

Αντίθετα, η Ρουμανία παρουσιάζει σημαντική απόκλιση από τα όρια καθαρών δαπανών, γεγονός που ενέχει κινδύνους και μπορεί να επηρεάσει τη διόρθωση του υπερβολικού ελλείμματος έως το 2030. Η Επιτροπή συνιστά στο Συμβούλιο να διαπιστώσει ότι η Ρουμανία δεν έχει λάβει αποτελεσματικά μέτρα για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Δεύτερο Κονκλάβιο: Οι Κάρδιναλοι Επιστρέφουν για Εκλογή Νέου Πάπα – Στο Ίσαλο Σημείο η Υποψία Λευκού Καπνού

Διαχρονικές Εξελίξεις του Κλίματος: Ο Χρήστος Ζερεφός στην Επιστημονική Συνάντηση Παλαιολόγεια 2025 στο Μυστρά

Εκπαίδευση στην Αξιοποίηση της Πλατφόρμας ΕΣΗΔΗΣ: Δωρεάν Διαδικτυακό Σεμινάριο από το Επιμελητήριο Λακωνίας