Δυρράχι: Το Καταπράσινο Χωριό του Ταϋγέτου που Αποκτά Ξανά Ζωή
ΑΡΚΑΔΙΑ. Το καταπράσινο χωριό Δυρράχι, που βρίσκεται κρυμμένο στις οπισθογραμμές του Ταϋγέτου, βρίσκεται ακριβώς στο σημείο συνάντησης τριών νομών: Αρκαδίας, Λακωνίας και Μεσσηνίας. Η περιοχή αποκτά ξανά ζωή, χάρη σε μια αξιέπαινη προσπάθεια των κατοίκων του.
Αξιοσημείωτο είναι ότι το Δυρράχιο, όπως είναι η επίσημη ονομασία του, έχει χτιστεί σε υψόμετρο 900 μέτρων, στην προνομιακή πλευρά του Ταϋγέτου, αντικρίζοντας τη Μεσσηνία. Ο οικισμός, από μακριά, εμφανίζεται χωρισμένος σε τέσσερις μεγάλες συνοικίες, οι οποίες συνθέτουν το χωριό και είναι σε κοντινές αποστάσεις η μία από την άλλη.
Κάθε συνοικία έχει πάρει το όνομά της από τις οικογένειες που την απαρτίζουν, μια πρακτική που ήταν συνηθισμένη σε πολλά χωριά της ελληνικής υπαίθρου. Αυτή η ονοματοδοσία δημιουργεί έναν χάρτη προσανατολισμού και αναδεικνύει τους δεσμούς ανάμεσα στους ανθρώπους και τον τόπο.
Στη συνοικία όπου βρίσκεται και το δημοτικό σχολείο του χωριού, το οποίο σήμερα λειτουργεί ως δημόσια βιβλιοθήκη, η ονομασία είναι Λίθαρος, προερχόμενη από ένα μεγάλο λιθάρι που βρισκόταν εκεί και από το οποίο χτίστηκε το σχολείο.
Παρά το γεγονός ότι το Δυρράχι διαθέτει μόλις 35 μόνιμους κατοίκους, τα σπίτια είναι σχεδόν όλα ανακαινισμένα και η γενική εικόνα του οικισμού είναι εντυπωσιακή. Οι πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί τα τελευταία χρόνια στοχεύουν στη δημιουργία ενός κέντρου πολιτισμού και ιστορίας, το οποίο αφορά τόσο τους ντόπιους όσο και τους επισκέπτες.
Πολιτισμός και Ιστορία: Ένα Ορόσημο για το Χωριό
Με μια μακρά ιστορία που ανάγεται στην αρχαιότητα, το Δυρράχι έχει αφήσει το στίγμα του σε όλα τα μεγάλα ιστορικά γεγονότα. Ήταν ένα σημαντικό οικονομικό κέντρο της περιοχής, καθώς τα άφθονα τρεχούμενα νερά τροφοδότησαν τους φημισμένους μυλωνάδες.
Μπορεί η ζωή εδώ να κυλά σε ήρεμους ρυθμούς, αλλά υπάρχει μια σπίθα πολιτισμού και αναγέννησης του τόπου που έχει ήδη ανάψει. Με αγάπη και μεράκι, η Αδελφότητα Δυρραχιτών εν Αττικής και ο Μορφωτικός Σύλλογος Δυρραχίου συνεργάζονται για να δημιουργήσουν μικρά (και μεγάλα) θαύματα στο χωριό.
Πέρα από δράσεις, αγώνες δρόμου και γιορτές, οι άνθρωποι του Δυρραχίου, ντόπιοι και μετανάστες, έχουν ιδρύσει το Ιστορικό και Πολιτιστικό Κέντρο Δυρραχίου. Αυτός ο χώρος, που βρίσκεται στην πλατεία του χωριού, φιλοξενεί την ιστορία του τόπου και των ανθρώπων του.
Μέσα από μια πλούσια συλλογή εκθεμάτων, η διαδρομή από το σήμερα στο χτες αποκτά το δικό της μονοπάτι ιστορίας και γνώσης. Ανάμεσα στα εκθέματα περιλαμβάνονται παλιά αντικείμενα, παραδοσιακές ενδυμασίες, εργαλεία της υπαίθρου και παλιές φωτογραφίες και έγγραφα, δημιουργώντας ένα ζεστό και φιλόξενο περιβάλλον.
Οι προσφορές προσωπικών αντικειμένων των ντόπιων για τη δημιουργία αυτού του μουσείου είναι πολλές, συμβάλλοντας έτσι στη δημιουργία ενός χώρου που συνδυάζει τη διαιωνιότητα και την προσωπικότητα.
Τα εγκαίνια του Ιστορικού και Πολιτιστικού Κέντρου Δυρραχίου, που στεγάζεται στην πλατεία Λιθάρου, θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 13 Αυγούστου 2025, στις 07:00 μ.μ.
Τι να Κάνεις, Τι να Δεις και Πού να Φάς στο Δυρράχι Αρκαδίας
Στο Δυρράχι, είτε βρεθείς ως περαστικός είτε αποφασίσεις να το επισκεφθείς για το επόμενο Σαββατοκύριακο, το μόνο σίγουρο είναι πως δεν θα βαρεθείς. Απλά το να περπατήσεις στις πανέμορφες γειτονιές απαιτεί χρόνο.
Για τους φυσιολάτρες, το μονοπάτι στο Ρέμα των Μύλων είναι η ιδανική πεζοπορία. Η διαδρομή ξεκινάει από τον παλιό νερόμυλο και κινείται μέσα στη φύση, περνώντας από παλιούς νερόμυλους και διασχίζοντας ξύλινα γεφύρια.
Στη λίστα των θρησκευτικών μνημείων περιλαμβάνεται η ιστορική Μονή Ρεκίτσας του 15ου αιώνα, η οποία αποτέλεσε καταφύγιο και πνευματικό κέντρο κατά την περίοδο της Ελληνικής Επανάστασης. Μάλιστα, στο μοναστήρι αυτό, ασκήτεψε και ο Παπαφλέσσας.
Η Ζωοδόχου Πηγή ή Παναγιά του Βράχου βρίσκεται χτισμένη μέσα σε μια σπηλιά, όπου σύμφωνα με την παράδοση, βρέθηκε η εικόνα της Παναγίας.
Σημείο συνάντησης στο Δυρράχι είναι η ταβέρνα που άνοιξε φέτος στην πλατεία του Λίθαρου. Η Σοφία, μια νέα γυναίκα που επιστρέφει τα Σαββατοκύριακα στο χωριό της, διαχειρίζεται την οικογενειακή ταβέρνα «Καντάρι».
Εδώ μπορείτε να απολαύσετε το καφεδάκι σας, να κεραστείτε λουκούμι και να γευτείτε νοστιμότατο παραδοσιακό φαγητό. Είτε επισκεφθείτε το χωριό το χειμώνα είτε το καλοκαίρι, το ταβερνοπωλείο, όπως αποκαλούν οι ιδιοκτήτες τους, θα σας παρασύρει σε ένα γευστικό ταξίδι με αφετηρία την αυθεντικότητα των συνταγών και την αγνότητα των υλικών.
Ο χώρος εσωτερικά θυμίζει παλιό κουτούκι, ενώ εξωτερικά η θέα προς το βουνό και το χωριό είναι συναρπαστική.
Πηγή: NotosPress