peloponnhsostv.gr
ΑΓΡΟΤΙΚΑΚΟΙΝΩΝΙΑΝ.ΜΕΣΣΗΝΙΑΣΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Διασύνδεση Πανεπιστημίου και Τοπικής Οικονομίας: Η Επίσκεψη των UniStart Hubs σε Οινοποιεία της Μεσσηνίας

9653cc541943f8dcba75f3a614c48876
Κοινοποίηση

Επισκέψεις των UniStart Hubs σε οινοποιεία της Μεσσηνίας

Στην περιοχή της Μεσσηνίας, την Πέμπτη 22 Μαΐου 2025, πραγματοποιήθηκαν δύο οργανωμένες επισκέψεις από τους UniStart Hubs του Πανεπιστημίου και της Περιφέρειας Πελοποννήσου, σε συνεργασία με τη Σχολή Γεωπονίας και Τροφίμων. Οι επισκέψεις έλαβαν χώρα σε δύο από τα πιο εμβληματικά οινοποιεία της περιοχής: το Οινοποιείο Νέστωρ στον Πύργο και το Οινοποιείο Πατσούρου στους Γαργαλιάνους. Περισσότεροι από 50 φοιτητές και φοιτήτριες είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε αυτή τη μοναδική εμπειρία, η οποία τους προσέφερε την ευκαιρία να αποκτήσουν μια βαθύτερη κατανόηση του τρόπου λειτουργίας των επιχειρήσεων στον αγροδιατροφικό τομέα.

Σύμφωνα με τον Δημήτρη Βούλγαρη, συντονιστή των UniStart Hubs στην Καλαμάτα, κάθε επίσκεψη περιλάμβανε παρουσίαση της επιχείρησης από έμπειρα στελέχη των οινοποιείων. Σε αυτές τις παρουσιάσεις, οι συμμετέχοντες ενημερώθηκαν για την ιστορική πορεία κάθε οινοποιείου, τις στρατηγικές ανάπτυξης και τις καινοτόμες τεχνολογικές λύσεις που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή. Επιπλέον, συζητήθηκαν οι προκλήσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι επιχειρήσεις στην αγορά, παρέχοντας έτσι στους φοιτητές μια αναλυτική εικόνα των δυνατοτήτων και των δυσκολιών που μπορεί να συνδυάζει ο τομέας της οινοποίησης.

Μια από τις πιο συναρπαστικές πτυχές της επίσκεψης ήταν η δυνατότητα των συμμετεχόντων να αλληλεπιδρούν με τους επαγγελματίες του κλάδου σχετικά με την ανάπτυξη ενός επιχειρηματικού σχεδίου στον τομέα της οινοποίησης. Οι φοιτητές έθεσαν ερωτήσεις σχετικά με τη βιωσιμότητα, τις καινοτομίες, τη διαδικασία εξαγωγής και την αξιοποίηση τοπικών ποικιλιών, επισημαίνοντας την επιθυμία τους να συνδεθούν με την πράξη και την πραγματικότητα της αγοράς.

Η ξενάγηση στους χώρους των οινοποιείων γεφύρωσε τη θεωρία με την πράξη, καθώς οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά τις διαδικασίες παραγωγής, εμφιάλωσης και αποθήκευσης. Αυτή η βιωματική εμπειρία τους προσέφερε μια μοναδική δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με τον κόσμο των τοπικών επιχειρήσεων, οι οποίες συνδυάζουν τη παράδοση με τις αρχές της σύγχρονης επιχειρηματικότητας, ενδυναμώνοντάς τους με γνώσεις και δεξιότητες που είναι απαραίτητες για τη μελλοντική τους καριέρα.

Οι συγκεκριμένες επισκέψεις αποτελούν μέρος των ευρύτερων δράσεων των UniStart Hubs, που έχουν στόχο να συνδέσουν την πανεπιστημιακή κοινότητα με την αγορά εργασίας. Μέσω της ενίσχυσης της καινοτομίας, της επιχειρηματικότητας και της βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης, οι δράσεις αυτές συμβάλλουν στην καλλιέργεια μιας νέας κουλτούρας που ευνοεί τη συμμετοχή των νέων στην τοπική οικονομία και την παραγωγική διαδικασία.

Η υλοποίηση των επισκέψεων έγινε στο πλαίσιο του Υποέργου 1 «Οργάνωση και Λειτουργία Δομών» της Πράξης «Δημιουργία δομών υποστήριξης της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας έντασης γνώσης στην Περιφέρεια Πελοποννήσου», ΕΣΠΑ 2021-2027, MIS: 6004735.

Πηγή: NotosPress

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Βόρεια Κορέα: Σοκαριστικές απώλειες στρατιωτών στην υποστήριξη της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας

Καταδίκη Βανδαλισμού Σχολικού Κτίσματος στον Δήμο Ευρώτα

Πάτρα: Νέα πρωτοβουλία του Δήμου για τη στήριξη αδέσποτων ζώων με διανομή ζωοτροφών