peloponnhsostv.gr
ΕΛΛΑΔΑΝ.ΑΡΚΑΔΙΑΣΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αρκαδία: Μαζική Κινητοποίηση Κατοίκων Εναντίον του Μικρού Υδροηλεκτρικού Έργου στον Ποταμό Τράγο

9baa458dc29a5a44ea4e67a1c740dc27
Κοινοποίηση

Μαζική Κινητοποίηση Κατοίκων της Αρκαδίας κατά Υδροηλεκτρικού Έργου

Η αντίθεση των κατοίκων της Αρκαδίας απέναντι στην προγραμματισμένη εγκατάσταση ενός μικρού υδροηλεκτρικού έργου ισχύος 0,48 MW στον ποταμό Τράγο, κοντά στο Έλος Κανδήλας, έχει προκαλέσει μαζική κινητοποίηση. Η τοποθεσία βρίσκεται περίπου 1 χιλιόμετρο από τον οικισμό Παναγίτσα του Δήμου Τρίπολης.

Περισσότεροι από 315 φορείς και πολίτες, τόσο από την ευρύτερη περιοχή όσο και από την ομογένεια (Αυστραλία, ΗΠΑ), έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους στο έργο καταθέτοντας ενυπόγραφα τις αντιρρήσεις τους μέσω του κειμένου Δ11. Συντάχθηκαν με το Δίκτυο Φορέων και Πολιτών ΠελοπόννηSOS και το κίνημα “SOS Μαίναλο”.

Διαβίβαση Αντιρρήσεων στις Αρμόδιες Αρχές

Οι αντιρρήσεις που υπεβλήθησαν, έχουν διαβιβαστεί στη Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού Πελοποννήσου, η οποία είναι υπεύθυνη για την αδειοδότηση του έργου. Αντίγραφα έχουν επίσης σταλεί σε συναρμόδιες υπηρεσίες, όπως η Διεύθυνση Υδάτων και ο Δήμος Τρίπολης. Τα εν λόγω έργα συνοδεύονται από αναγκαία γνωμοδότηση, με τις Τοπικές Κοινότητες Παναγίτσας και Δάρα να έχουν ήδη εκφράσει αρνητική θέση, όπως και το Δημοτικό Συμβούλιο Τρίπολης. Σημαντική αναμένεται και η γνωμοδότηση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου.

Καταγγελίες για Ελλιπή Μελέτη

Οι κάτοικοι εκφράζουν σφοδρές επικρίσεις σχετικά με την θετική γνωμοδότηση της Διεύθυνσης Υδάτων, η οποία εδόθη χωρίς την πραγματοποίηση επιτόπιας αυτοψίας. Οι καταγγελίες αφορούν σε σημαντικές ελλείψεις της μελέτης του έργου:

  • Αποσιωπά τη σύνδεση του υδροηλεκτρικού με το υπάρχον έργο αποστράγγισης γραμμής του Έλους Κανδήλας.
  • Βασίζεται σε παρωχημένα υδρολογικά δεδομένα (1977–2000), τα οποία δεν απεικονίζουν την τρέχουσα έλλειψη νερού στην περιοχή, καθώς πολλές πηγές έχουν αποξηρανθεί ή έχουν γίνει εποχικές.
  • Παραβλέπει τη σωρευτική περιβαλλοντική επιβάρυνση, καθώς σε κοντινές τοποθεσίες υπάρχουν ήδη αδειοδοτημένοι μεγάλοι υβριδικοί αιολικοί σταθμοί.

Στρατηγική της ΕΕ για την Προστασία των Ποταμών

Οι διαμαρτυρόμενοι πολίτες καταδεικνύουν ότι η στρατηγική της ΕΕ για τη βιοποικιλότητα προγραμματίζει την απομάκρυνση φραγμάτων και εμποδίων σε 25.000 χιλιόμετρα ποταμών μέχρι το 2030, με στόχο την αποκατάσταση της φυσικής ροής των υδάτων. Ήδη, το 2024 αφαιρέθηκαν 542 τεχνητά φράγματα στην Ευρώπη. Ωστόσο, στην Ελλάδα, συνεχίζεται η έγκριση μικρών υδροηλεκτρικών έργων, με την χώρα να παραπέμπεται από την Κομισιόν στο Δικαστήριο της ΕΕ για την μη επικαιροποίηση των σχεδίων διαχείρισης υδάτων.

Αιτήματα για Προστασία και Συμμετοχή

Οι πολίτες και οι εμπλεκόμενοι φορείς προβαίνουν σε συγκεκριμένα αιτήματα:

  • Την απόρριψη της αναξιόπιστης μελέτης και του έργου.
  • Την προστασία του υδάτινου δυναμικού και της βιοποικιλότητας της περιοχής.
  • Λήψη υπόψη των τεκμηριωμένων αντιρρήσεων που έχουν υποβληθεί.
  • Ενίσχυση της συμμετοχής των τοπικών κοινωνιών στον σχεδιασμό έργων ΑΠΕ που άπτονται του φυσικού πλούτου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Παρουσίαση του Νέου Βιβλίου “Γυναίκες από Ατσάλι” του Θοδωρή Δεύτου στην Κόρινθο

Βασίλης Καλογήρου: Διαλεύκανση θανάτου χωρίς στοιχεία ανθρωποκτονίας – Μεταθανάτια τα τραύματα

Μεσσηνία: Συνελήφθη 50χρονος για ασέλγεια εις βάρος της ανήλικης κόρης του καθώς και της κόρης της πρώην συζύγου του