Αντιδράσεις για την Τροποποίηση του Αναπτυξιακού Νόμου στη Μεγαλόπολη
Τη Δευτέρα 27 Μαΐου 2025, το Δημοτικό Συμβούλιο Μεγαλόπολης πραγματοποίησε συνεδρίαση με κύριο θέμα την προτεινόμενη τροποποίηση του Αναπτυξιακού Νόμου 4887/2022 και την κατάργηση του ειδικού καθεστώτος “Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση” (ΔΑΜ), που άμεσα πλήττει την περιοχή.
Στην εισήγηση που παρουσίασε ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης “Βήμα στο Αύριο”, κ. Αθανάσιος Χριστογιαννόπουλος, κατατέθηκε προς ψήφο ένα σχετικό ψήφισμα διαμαρτυρίας για την κατάργηση του καθεστώτος ΔΑΜ. Οι επιπτώσεις αυτής της αλλαγής θεωρούνται σοβαρές για τη Μεγαλόπολη και τις γειτονικές λιγνιτικές περιοχές, καθώς περιλαμβάνουν:
- Κατάργηση της ειδικής κατηγορίας ενίσχυσης, η οποία προέβλεπε αυξημένα ποσοστά επιδότησης για επενδύσεις.
- Απώλεια του +10% στις χρηματοδοτήσεις, που μέχρι τώρα απολάμβανε η Μεγαλόπολη.
- Υποβάθμιση του επενδυτικού ενδιαφέροντος και των αναπτυξιακών προοπτικών της περιοχής.
- Ακύρωση δεσμεύσεων του Κράτους όσον αφορά τις απολιγνιτοποιημένες περιοχές, οι οποίες ήδη υποφέρουν από σοβαρές οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, όλες οι δημοτικές παρατάξεις εξέφρασαν την έντονη ανησυχία τους για τις συνέπειες της τροποποίησης και συμφώνησαν στην ανάγκη διατήρησης του καθεστώτος ΔΑΜ, τουλάχιστον για τις περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης, οι οποίες υπήρξαν από τις πρώτες που υπέστησαν τις συνέπειες της απολιγνιτοποίησης.
Σημαντικά Σημεία της Συζήτησης
- Η απόφαση της κυβέρνησης αναιρεί ουσιαστικά τον λόγο ύπαρξης του καθεστώτος ΔΑΜ.
- Οι ειδικές προβλέψεις για τις λιγνιτικές περιοχές δεν έχουν ακόμα αποφέρει τα αναμενόμενα αποτελέσματα και η κατάργησή τους είναι πρόωρη.
- Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος επενδυτικής υποχώρησης από επιχειρήσεις που στηρίζονταν στα αυξημένα κίνητρα.
- Επιβάλλεται να υπάρξει ενιαία φωνή και κοινή αντίδραση από όλους τους φορείς των λιγνιτικών περιοχών.
Παρά τη συναίνεση όλων των παρατάξεων αναφορικά με τη διατήρηση του καθεστώτος, το Σώμα δεν προχώρησε σε επίσημη ψηφοφορία ή έκδοση ψηφίσματος. Ωστόσο, συμφωνήθηκε η εντατικοποίηση των επαφών με τα αρμόδια υπουργεία και η συνέχιση της πίεσης προς την κυβέρνηση, με σκοπό τη διασφάλιση των συμφερόντων της περιοχής.