Ανησυχητική αύξηση κακών συνηθειών στους εφήβους στην Ελλάδα
Αυξανόμενος είναι ο αριθμός των εφήβων στη χώρα μας που υιοθετούν κακές συνήθειες στην καθημερινότητά τους. Ειδικότερα, πέρα από την κατανάλωση τσιγάρου και αλκοόλ, επισημαίνεται μια σοβαρή ανησυχία σχετικά με την ενασχόληση με τα τυχερά παιχνίδια. Στοιχεία δείχνουν ότι το 36% των μαθητών της Α’ Λυκείου συμμετείχε σε στοιχήματα για τυχερά παιχνίδια εντός του 2024, ενώ ο αντίστοιχος μέσος όρος για τα υπόλοιπα συμμετέχοντα κράτη ήταν μόλις 23%.
Στην κατάταξη των χωρών με τα πιο υψηλά ποσοστά συμμετοχής στον τζόγο, η Ιταλία καταλαμβάνει την πρώτη θέση με 45%, ενώ ακολουθεί η Ισλανδία με 41%. Αξιοσημείωτο είναι ότι σύμφωνα με έρευνες, το 7% των εφήβων στη χώρα μας ενδέχεται να είναι ήδη εθισμένο στον τζόγο, γεγονός που πρέπει να μας προβληματίσει ιδιαίτερα.
Εθισμός σε ουσίες και αλκοόλ
Ανησυχητικά είναι επίσης τα αποτελέσματα σχετικά με την πρόσβαση σε απαγορευμένες ουσίες και αλκοόλ. Το 13% των 16χρονων αναφέρει ότι έχει δοκιμάσει κάποια ουσία, με την κάνναβη να είναι η πιο διαδεδομένη. Επιπλέον, το 34% των μαθητών Γενικού Λυκείου δηλώνει ότι δεν τους δυσκολεύει καθόλου να βρουν πρόσβαση σε αυτές τις ουσίες, ενόσω ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι μόλις 26%.
Ωστόσο, το αλκοόλ προκύπτει ως η ευκολότερα προσιτή ουσία, καθώς το 92% των συμμετεχόντων στη συγκεκριμένη έρευνα δήλωσε ότι μπορεί να το βρει χωρίς κανένα πρόβλημα. Ενδεικτικά, στην Αθήνα καταγράφονται κάθε χρόνο περίπου 200 περιστατικά μέθης στα νοσοκομεία Παίδων, υπογραμμίζοντας την σοβαρότητα της κατάστασης.
Η αύξηση του καπνίσματος
Ιδιαίτερα αυξημένο είναι και το ποσοστό των 16χρονων που καπνίζουν, είτε συμβατικά είτε ηλεκτρονικά. Από το 43% το 2019, το 2024 το ποσοστό φτάνει το 54%, όπως σχολιάζει η διευθύντρια της έρευνας ESPAD, Άννα Κοκκέβη. Σύμφωνα με την ίδια, η αυξημένη χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων από τους εφήβους σχετίζεται με την επιθετική εμπορική προώθησή τους ως “ασφαλέστερη” επιλογή, κάτι που οδηγεί σε πειραματισμούς και παραβλέπει τους ψυχολογικούς και σωματικούς κινδύνους που συνδέονται με αυτές τις πρακτικές.
Η έρευνα ESPAD (European School Survey Project on Alcohol and Other Drugs) πραγματοποιείται ανά τετραετία σε περισσότερες από 35 χώρες της Ευρώπης και συνοδεύεται από τη συμμετοχή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για Ναρκωτικά (EUDA). Το ελληνικό τμήμα της έρευνας εκτελείται από το ΕΠΙΨΥ με τη συμμετοχή 6.810 μαθητών, έχοντας την υποστήριξη του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης για τα Ναρκωτικά, το αλκοόλ και άλλες εξαρτητικές συμπεριφορές (ΕΚΤΕΠΝ).