Το έργο του πρώην ΑΣΟ: Μια καθυστέρηση που προκαλεί απογοήτευση
“Τι συμβαίνει με το έργο, πέντε χρόνια μετά τη βίαιη εκκένωσή του;”
Η δημιουργία ενός Κέντρου Αθλητισμού και Πολιτισμού στις νότιες συνοικίες της Πάτρας είναι επιτακτική ανάγκη. Αυτή η ιδέα έχει υποστηριχθεί με πάθος από τους πολίτες, οι οποίοι αναγνωρίζουν την σημασία αυτού του έργου για την ανάπτυξη της περιοχής. Η αξιοποίηση των πρώην αποθηκών του ΑΣΟ για τη δημιουργία αυτού του κέντρου αποδείχθηκε ότι ήταν μία εξαιρετική επιλογή. Παρά την άκομψη εκκένωση του χώρου από τους καρναβαλιστές που χρησιμοποιούσαν τις αποθήκες για τις κατασκευές τους, η τοπική κοινότητα εκφράζει τη βούλησή της να στηρίξει ενεργά το εγχείρημα. Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου να ψηφίσει θετικά την πρόταση μετατροπής των αποθηκών υπήρξε ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός.
Ωστόσο, τα χρόνια περνούν και οι καθυστερήσεις στο έργο γίνονται όλο και πιο έντονες. Οι συνεχείς παρατάσεις και αναβολές φέρνουν την κατάσταση σε ένα σημείο αβεβαιότητας. Οι δημοτικοί σύμβουλοι της πόλης εγκρίνουν ανακοινώσεις για επαναπροκήρυξη διαγωνισμών και πρόσθετους πόρους, αλλά η ουσιαστική πρόοδος φαίνεται να παραμένει στατική. Το έργο έχει μετατραπεί σε ένα τοπικό “γεφύρι της Άρτας”, με τις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου να επικεντρώνονται σε θέματα που αφορούν τη χρηματοδότηση και τη μελέτη του, χωρίς καμία πραγματική εξέλιξη.
Ανατρέχοντας στον τύπο, παρατηρούμε ότι αρχικές εκτιμήσεις για την εκτέλεση του έργου χρονολογούνται από το 2019. Θυμόμαστε ότι τον Μάιο του 2020 ο χώρος εκκενώθηκε βίαια, υπό την απειλή προθεσμιών που έπρεπε να τηρηθούν. Μετά από συνεχείς υποσχέσεις, οι οποίες προέβλεπαν την ολοκλήρωση του έργου μέχρι τον Μάιο του 2025, η πραγματικότητα διαψεύδει τις προσδοκίες μας. Μια πρόσφατη επίσκεψη στο χώρο αποκάλυψε την απογοητευτική κατάσταση στην οποία βρίσκεται: ο χώρος, στον οποίο οι εθελοντές του Κρυμμένου Θησαυρού κατασκεύαζαν τα άρματά τους, έχει παραμείνει σχεδόν ανέγγιχτος, εκτός από την αποξήλωση της οροφής, γεγονός που αποδεικνύεται από φωτογραφίες που δημοσιεύονται.
Κατανοούμε τις προκλήσεις που προκύπτουν κατά την υλοποίηση δημόσιων έργων. Η γραφειοκρατία, οι συνεργασίες με τρίτους και οι απροσδόκητες δυσκολίες μπορεί να προκαλέσουν καθυστερήσεις. Ωστόσο, η πόλη δεν μπορεί να κατανοήσει πώς ένα τόσο σοβαρό έργο έχει ξεφύγει τόσο από το στόχο του, με την ολοκλήρωσή του να παραμένει αβέβαιη.
Οι κάτοικοι των νότιων συνοικιών θα χρειαστεί να περιμένουν ακόμη πολύ μέχρι να αποκτήσουν τα πολυαναμενόμενα: θέατρο, χώρους εκδηλώσεων και συνεδρίων, προπονητήριο και αίθουσες αθλημάτων. Επιπλέον, η δέσμευση του δήμου προς την καρναβαλική κοινότητα για εύρεση εναλλακτικού χώρου παραμένει μετέωρη, πέντε χρόνια μετά, αν και η προϋπόθεση για τη δημιουργία νομικού προσώπου από μέρους των πληρωμάτων έχει υλοποιηθεί. Η ασυνέπεια στη διαχείριση αυτού του έργου από πλευράς δημοτικής αρχής είναι προφανής και προκαλεί ανησυχία και απογοήτευση στους δημότες. Δυστυχώς, το “σπιράλ” της αποτυχίας μας κρατάει εγκλωβισμένους στον… Άσο.